Ekşili Köfte (Gilikli) Yöresel Malatya’mın Yemeği
Ekşili Köfte (Gilikli) Yöresel Malatya’mın Yemeği Tanımı İçin Malzemeler
Köfte için:
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 2,5 su bardağı kadar ıslatmak için su
- 2-3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
Diğer materyaller için:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- ½ su bardağı yeşil mercimek (önceden haşlanmış)
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 bardak kadar kuru biber evvelce haşlanmış
- 2 adet kuru patlıcan
- 1 yemek kaşığı sumak ekşisi yahut nar ekşisi
- Tuz
Ekşili Köfte (Gilikli) Yöresel Malatya’mın Yemeği Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bulguru geniş bir kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak suyla ıslatın, şişmesini bekleyin.
- Yumurta, un ve tuzu ekleyip azar azar su ilavesiyle hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
- Yanınıza bir kase ılık su alın. Nohut’ tan biraz büyük köfteler yuvarlayın.
- Tencereye yağı alın, yemeklik doğranmış soğanı kavurun.
- Salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Kuru zerzevatları (önceden haşlanmışsa daha iyi) ve baharatları ekleyin. Ben evvelden haşladığım kuru biberleri ve patlıcanları sıcak hava fritözünde hafif kızartıp ekledim.
- Üzerine yaklaşık 6-7 su bardağı su ekleyin, kaynamaya bırakın. Su eği kaynadıkça gerekiyor.
- Kaynayınca mercimek, nohutu ve yuvarladığın köfteleri ekleyin.
- Köfteler pişince sumak ekşisi, nar ekşisi yahut limon ekleyin.
- 6-7 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Afiyet olsun🥰.
Ekşili Köfte (Gilikli) Yöresel Malatya’mın Yemeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















