Peynir
Peynir Tanımı İçin Malzemeler
- 2,5 litre süt
- 3 yemek kaşığı üzüm yahut elma sirkesi
- 1 tatlı kaşığı iri tuz
- 2 su bardağı su
Peynir Tanımı Nasıl Yapılır?
- Süt süzülür. Ocağa alınıp kepçe ile havalandırarak daima karıştırılarak kaynatılır.
- Sirkesi eklenip karıştırılır.
- Büyük kesimler haline geldiği vakit ocaktan alınır.
- Leğenin üstüne pak bir tülbent koyulur. İçine dökülür. Sıcağıyla birlikte düzgünce suyu sıkıştırılıp bastırılır.
- Altta süzülen suyu kavanozlara alınır. (soğuyunca buzdolabında yahut pet bardaklarda dondurucuda saklanıp hamur işlerinde yahut yoğurtlu çorbalarda kullanılır. )
- Tülbentin üstüne tartı koyulup yeterlice suyunun süzülmesi sağlanır.
- 1 saat sonra buzdolabına koyulup 1 gün bekletilir.
- 1 günün sonunda tülbentten çıkartılıp dilimlenir.
- Saklama kabına koyulur. Başka bir yerde 2 su bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılıp peynire eklenir. Ağzı kapatılır.
- 1 gün buzdolabında bekletilir.
- Yemeden evvel fazla tuzunun gitmesi için yıkanır. Afiyet olsun 🙂
Not: Kesilen süte de taze süte de birebir süreçler uygulanır.
Peynir Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












