Yaprak Sarma

Yaprak Sarma Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kilo üzüm yaprağı yahut kara lahana yaprağı
İç materyalleri;
- 1 kilo pirinç
- 5 orta uzunluk soğan (rondodan çekilmesin hatta hafif iri doğranması yeterlidir içinle pişerken soğanlar boşluk bırakıp pirinçlerin daha yeterli pişmesini sağlar)
- 1 buçuk yemek kaşığı domates salça
- 1 buçuk yemek kaşığı biber salça
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 yemek kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı çekilmiş kuru mor reyhan (yoğun bir baharattır ölçüden fazla koymayın tadını bozar)
- 1 demet maydanoz
- 1 demet yaş nane (sadece yapraklarını katıyoruz)
- 1 buçuk su bardağı sıvı yağ (not: ben pişirirken dışına yağ dökmüyorum içindeki kâfi geliyor zeytinyağı kullanıcaksanız şayet bir bardak ayçiçek yağı yarım su bardağı zeytinyağı katabilirsiniz)
- Tuz
Pişirmek için suyuna;
- 1 yemek kaşığı tuz
- 3 adet küp şeker ve ya bir yemek kaşığı şeker
- Sıcak su
Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Eğer salamura üzüm yaprağı ile yapıcaksak tuzlu olduğundan 2 saat evvelden suya yatırmanızda yarar var şayet yaprağınız sert ise sıcak suda yumuşaklığına nazaran bekletbilirsiniz.
- Kara lahana yaprağı ile yapıcaksak lahanalarımızı saplarını koparak sıcak suya 1 kaşık tuz dökerek haşlıyoruz.
- İç materyallerimizi bir kapta karıştırıyoruz ben elle yoğurur üzere karıştırıyorum bu formda salça baharat üzere gereçler birbirine daha düzgün karışıyor.
- Ardından sarmamızı sarmaya başlıyoruz sararken iç harcımızı ortada bir karıştırıyoruz ki tabana çöken yağ eşit dağılım yapsın.
- Sarmalarımızı sardıktan sonra bir bardakta şeker ve tuzu sıcak suda eritip karıştırıp üstüne döküyoruz sarmalarımızın suyu en üstteki sıra ile tıpkı hizaya gelene kadar sıcak su ekliyoruz.
- Ben içine çokça yağ kattığımdan dışına pişme suyunu eklerken yağ katmıyorum, dışı parlak olmaz diye kaygınız hiç olmasın çok hoş oluyorlar.
- Sarmalarımızın üzerine tencerimizin içine sığıcak bir kapak yada yük koyarak(pişerken açılmasın diye)
- Kısık ateşte pişiriyoruz ,pişme müddeti yaprağınızın inceliğine nazaran değişkenlik gösterir o yüzden müddet veremem fakat yarım saat geçtikten sonra orta ara denetim etmenizde yarar var.
Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












