Tatlı Mayalı Poğaça

Tatlı Mayalı Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
Ön maya için :
- 75 ml ılık süt
- 50 ml ılık su
- 10 gram maya
- 200 gram un
Hamur için :
- 75 ml ılık su (50 ml’ye + 5 yemek kaşığı su)
- 120 gram şeker
- 10 gram vanilin
- 10 gram maya
- 1 tam yumurta + 1 yumurta beyazı
- 5 gram tuz
- 75 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 300 gram un
Üzeri için :
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
Tatlı Mayalı Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Ön maya :Sütü ılık olacak formda hazırlayın.
- Ilık suya mayayı ekleyip ve karıştırın.
- Mayalı karışımı una ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın.
- Ön mayayı hafif yağlayıp 1 saat boyunca jelatinle sarıp üzerine delikler açarak bekletin.
- Hamur :Bir kasede 50 gram su ve 10 gr mayayı karıştır 5 dk bekletin.
- Ayrı bir kapta yumurtayı, şekerleri, tuzu ve vanilyayı ekleyip düzgünce karıştırın.
- Krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.
- Kabaran ön mayalı hamuru geniş bir kaba alın, üzerine maya-su karışımını dökün. Elinizle düzgünce yoğurun.
- Yumurtalı karışımı mayalı hamurun üzerine ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
- Unu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamur hafif yapışkan ve yumuşak bir kıvam almalı.
- Gerekirse 5 yemek kaşığı daha ılık suya denetimli bir biçimde ek ederek yoğurmaya devam edin.
- Daha sonra masaya biraz tereyağı gezdiin. Yoğurmaya devam edin. Üzerine kesim modül tereyağ ekleyerek her modül yeterlice karışana kadar yoğurun.
- Tüm tereyağını ekledikten sonra hamuru 10 dakika daha yoğurun. Hamuru masaya vurarak yoğurun ki içine hava dolsun.
- Bir tabağın içine biraz sıvı yağ gezdirin. Hamuru tabağa koyun, üzerini jelatinle kapatın ve havlu örterek 1 saat dinlenmeye bırakın.
- Daha sonra hamuru 12 eşit modüle ayırın. Her birini yuvarlayarak şekillendirin.
- Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye ortalarında 1 cm aralık olacak biçimde dizin.
- Üzerini kapatıp 15 dk daha bekletin.
- Üzerine yumurta sarısı ve su karışımını sürün.
- Üzerini kapatıp 15 dakika bekletin, akabinde üzerini açarak 10 dakika daha bekletin.
- Fırını 180°c’ye ısıtın. Hamurları fırında 20 dakika boyunca pişirin.
- Tepsiden alıp soğumaya bırakın. Afiyet olsun!.
Tatlı Mayalı Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
