Kaptandan Nefis Pratik Poğaça
Kaptandan Nefis Pratik Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
- 2 adet yumurta (1 tane sarısı üstü için)
- Yarım bardak sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım bardak ılık su
- 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
- 1 çorba kaşığı maya (yarım paket)
- 2 çay kaşığı karbonat
- Yarım bardak yoğurt
- 4-4,5 bardak un
Harcı için ;
- 10 sap maydanoz
- 6 sap dereotu
- 150 gram tuzlu/tuzsuz lor peyniri
- 50 gram kaşar peyniri
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay kaşığı susam
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı zeytin yağı
Kaptandan Nefis Pratik Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamur gerecini un hariç karıştıralım. Gereçler oda sıcaklığında olmalı. Gerekirse buzdolabından erken çıkartılmalı. Maya ve karbonat ek edelim karıştıralım. Gevrek olması için üzüm sirkesi epeyce başarılı ve bence poğaça hamurunu püf noktası. 3 bardak unu ekleyelim. Karıştıralım. Daha sonra kalan unu ekleyelim. Hamurumuz çok fazla sert olmayacak.
- İçi hazırlayacak kadar vakitte üstü bez örtülü yaklaşık 20 dakika hamurumuzu bekletelim.
- Harcı için lor peyniri, kaşar ile ince doğradigimiz maydanoz ve dereotunu karıştıralım ve hafif tuz ve karabiber ekleyelim. Karıştıralım.
- Hamuru hazırlamadan evvel fırını 200 dereceye ayarlayalım. Hamur yemeklerinde fırının sıcak olması süratli ve hoş kabarnası için gerekli.
- Hazırladığımız hamuru iri ceviz büyüklüğündeki modüller halinde alalım ve avuç içinde açarak içine 1 er tatlı kaşığı kadar iç koyalım. Elde biçim verdiğimiz hamur fazla kalın olmamalı ve içi koyduktan sonra üst kısmı pişerken açılmaması için hafif altına yanlışsız katlanmalı. Ele yapışmaması için avuç içinin zeytin yağı ile ortada bir yağlamak yararlı olabilir.
- Hazırladığımız poğaçaların üzerini kalan yumurta sarısını fırça ile sürelim ve üzerini susam ve çörek otu ile süsleyelim. Yumurta sarısına çok az zeytin yağı ekleyerek seyreltmek düzgün olur.
- 200 derecede ısınmış fırında yaklaşık 15 dakikada alt kısımda ve turbo modunda orta kısımda denetimli bir halde pişirelim. Pişen poğaçaları alıp üstüne bez örtüp 15 dakika dinlendirelim.
- Hazırlaması ve pişirmesi epey kolay olan nefis bol içli ve bol susamlı ağzımıza layık poğaçalarımız sıcak sıcak yemeye hazır. Afiyet olsun.
Kaptandan Nefis Pratik Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı










