Jersey Sütten Kaymak Ve Yoğurt
Jersey Sütten Kaymak Ve Yoğurt Tanımı İçin Malzemeler
- 3 litre jersey süt
- 3 yemek kaşığı yoğurt mayası
Jersey Sütten Kaymak Ve Yoğurt Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kaynatacağımız tencerenin içini soğuk suyla çalkaladıktan sonra sütümüzü kaynatmak için kısık ateşe koyuyoruz.
- Kepçeyle devamlı karıştırarak köpük olmasını sağlıyoruz ve kaynadıktan sonra 10 dakika daha karıştırıp altını kapatıyoruz.
- Üzerine tahta kaşık koyuyoruz ve soğuması için kapağı açık biçimde bekletiyoruz.
- Soğuyunca üstü açık halde buzdolabına koyuyoruz ve en az 15 saat kadar bekletip kaymağını alıyoruz.
- Daha sonra yoğurt yapmak için sütümüzü tekrar ısıtmamız gerekiyor.
- Sütü serçe parmağımızla 8 saniye dayanabilecek kadar ısıtıp altını kapatıyoruz.
- Mutfak termometremiz varsa mayalama sıcaklığı 47-48 derece olmalı.
- Sütü bekleticeğimiz yere alıyoruz mayalandırdıktan sonra yerinden oynatmamaız gerekiyor.
- Tencereyi büyük bir bezin üzerine seriyoruz.
- Bir kaseye 1 kepçe süt alıp mayasını ekleyip karıştırıp süte ekliyoruz ve 1-2 kez karıştırıyoruz.
- Üzerini süzgeç ve nem çekebilecek bezle örtüp altına serdiğimiz örtüyüde örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.
- Örtü yoksa kalın formda havlu peçetede örtebiliriz.
- Üstü örtülü formda 7-8 saat kadar bekletiyoruz.
- Ve örtüsünü açıp çok çalkalamadan buzdolabına kapağı açık halde koyuyoruz.
- En az 24 saat buzdolabında bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz😊.
Merhaba arkadaşlar öncelikle jerset süt ile olağan süt ortasındaki farkı anlamalıyızki böylece neden jerset süt olması gerektiğine açıklık getirmiş olalım tabiki olağan sütlede yoğurt yapılıyor lakin bu sütle yapılan yoğurt ve bol ölçüdeki kaymağın tadı bence daha hoş oluyor.
Jersey ırkı inekler, kalsiyum, protein ve yağ oranı açısından dünya genelinde en kaliteli sütü üreten sığır ırkı olarak bilinir. ortalama inek sütü ile karşılaştırıldığında, jersey sütü %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içermektedir.
Püf noktaları;
Öncelikle şunu söylemek isterim; bu sütün tabanı biraz fazla tutabiliyor o yüzden kaynatacağımız tencerenin tabanını soğuk suyla çalkalayıp sonra sütü eklemeliyiz. ve kesinlikle kısık ateşte kaynatmalıyız.
Bu sütten kaymak çıksın istersek muhakkak sütü ocağa koyduğumuzdan itibaren ve kaynadıktan 10 dakika sonraya kadar kepçeyle devamlı köpürterek karıştırmamız gerekiyor.
Sütü mayalamaya koyduğumuzda kesinlikle nemi çekebilecek bir bez yahut kalın havlu pecete ile örtmeliyiz ki nemlenip yoğurdu sulandırmasın.
Jersey Sütten Kaymak Ve Yoğurt Tanımı Fotoğraflı Yapılışı













