El Açması Patatesli Börek

El Açması Patatesli Börek Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 2 adet yumurta (1’i üzerine sürülecek)
- 2 yemek kaşığı yoğurt (yoğurt yoksa yerine 1 yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ılık su (kontrollü eklenecek)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İç harcı için:
- 2 büyük soğan
- 3 orta uzunluk patates (ben meskende kanlıca mantarı olduğundan patates azaltıp onu kullandım. iç harcını siz dilediğiniz üzere hazırlayabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 su bardağının 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) ü sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
El Açması Patatesli Börek Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk olarak harcı hazırlanır. Sıvıyağ geniş bir tavaya konulur. Soğanlar küp küp doğranıp, kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
- İçine rendelenen patatesler eklenir (bu böreğe haşlanmış değil rendelenmiş patates yakışıyor) patateslerin rengi değişir hale geldiğinde içine baharatlar eklenip ocak kapatılır.
- Harç soğurken hamur yapılır. Ben birinci olarak kıvamını ayarlayabilmek ismine 4 su bardağı unu kabıma eleyerek koydum. Bir çukur açılır ve işine yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz ve suyun yarısı eklenir.
- Güzelce yoğurulur. Hamur kulak göğsü kıvamında olmalıdır. Su azar azar eklenerek ne şok cıvık ne çok katı hamur özleşlenene kadar 5-10 dk yoğurulur.
- Hamuru 15-20 dk bekletebilirseniz çok daha âlâ olur. Dinlenen hamurumuz 6 bezeye ayrılır. Siz şayet merdaneyle küçük açabiliyorsanız. Beze sayısını arttırabilirsiniz.
- Bezeler sırasıyla açılır. İç harç açılan yufkanın her yerine azar azar serperek konulur. Alttan ortaya kadar ve üstten ortaya kadar yuvarlanır. Böylece 2 silimdir elde edilir. Ortadan silindirler ayrılır. Tepsiye gül hali verilerek gerdirerek yerleştirilir.
- Sırasıyla tüm bezelere tıpkı süreç yapılır. En son üzerine bir yumurta sürülür. İsteğe bağlı susam yahut çörek otuda serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
El Açması Patatesli Börek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


