Domates Soslu Karışık Kızartma
Domates Soslu Karışık Kızartma Tanımı İçin Malzemeler
Domates sosu için:
- 6 adet büyük yumuşak domates
- 8-9 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı biber salçası
- 3 adet kesme şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 7-8 yemek kaşığı sıvı yağ
Arzuya nazaran:
- 5 adet patlıcan
- 5 adet kabak
- 5 adet patates
- 15 adet köy biberi
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Domates Soslu Karışık Kızartma Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk evvel kullanacağımız tüm zerzevatları yıkayıp doğrayalım. (patlıcanları alacalı kesip tuzlu suda 15-10 dakika bekletelim).
- Daha sonra kızartma tavasına yağ koyup zerzevatları sırası ile kızartalım (patates, kabak, patlıcan, biber).
- Kızartma süreci bitti. Kızarmış sebzelerinizi servis tabağına istediğiniz halde dizin.
- Şimdi domates sosunu hazırlayalım.
- İlk evvel domatesleri yıkayın ve ortadan keserek rendeleyin.
- Sarımsakların 6 adedini incecik kıyın 2 adedini de rendeleyin. 1 tanesi tam kalsın.
- Tencerenizi alın içine 7-8 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyin yağ hafif ısınınca içine 1 adet ayırdığımız sarımsağı 4 e bölün ve tencereye ekleyin. (bu süreçler ve devamı orta ateşte yapılacak) yağın içinde sarımsağı kavurun kavruldu artık sarımsakları yanmadan yağın içinden çatalla toplayın alın atın
- Şimdi rendelenen domatesleri yağa ekleyin. Yağa eklenen domates pof pof kaynamaya pit pit atmaya başlayınca içine 1 tatlı kaşığı domates salçası ve yarım çay kaşığı biber salçasını ekleyin karıştırın domatesin içinde salçayı güzelce eritin çabucak gerisinden rende + doğranmış sarımsakları da ekleyin karıştırın.
- Şimdi tuzunu karabiberini ekleyin karıştırın .
- Şekeri de ekleyin ve tekrar karıştırın hepsi sosun içinde eridi domatesle güzelce karıştı artık sosun bir tadına bakın. Eksik bir şeyi varsa ekleyin. (tuz, şeker vs. ) sos size şekerli geldi ise korkmayın sirke eklenince sosun lezzeti tam oturacak.
- 5 dakika kadar sos bu halde pit pit atarak orta ateşte kaynasın.
- Şimdi ateşin altını kısın domates sosu kısık ateşte kaynatarak dirilikleri gidene kadar pişirin. Sos tencerenin kapağı hafif aralık olarak pişirilecek buhar dışarı çıksın diye. Ortada sırada kapağı kaldırarak sosu karıştırın.
- Domatesler suyunu güzelce çekti artık sos sulu değil kıvamını buldu yoğunlaştı.
- Sosun inmesine altının kapatılmasına 1-2 dakika kala içine 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi eklenecek karıştırılacak.
- Tüm materyalleri eklenen sos 1-2 dakika kadar da orta ateşte sirke ile kaynatılıp ocağın altı çabucak kapatılacak.
- Sos sirke eklendikten sonra dakikalarca kaynamayacak.
- Sirke ile sos çok kaynarsa lezzeti bozulur.
- Sirke sosa eklendikten sonra en fazla 1-2 dakika kaynayacak. (2 dakikayı sakın geçmeyin) ben 1-1,5 dakika kadar kaynattım.
- Sos karıştırılıp bir kenara alınacak birinci sıcağı 10 dakika kadar çıkınca sosunuzun bir tadına bakın eksik bir şeyi varsa siz tamamlayacaksınız burada iş size ve damak tadınıza kalıyor.
- Sosunuz bu halde biraz beklesin ılık hale gelsin. Daha sonra sosu kızartmanızın üzerine dökebililirsiniz.
Domates Soslu Karışık Kızartma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






