Çıtır Çıtır Bayram Baklavası

Çıtır Çıtır Bayram Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 adet yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı baklavalık un
Şerbet için;
- 5 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Hamuru açmak için;
- Nişasta
İçine;
- Dövülmüş ceviz
Üzerine;
- 300 gram tereyağı
Çıtır Çıtır Bayram Baklavası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamur için; Yoğurma kabına un hariç tüm gereçleri alıp yeterlice çırpalım.
- Unun bir kısmını ek ederek yoğurmaya başlayalım unun tamamını ekleyip 5-6dk. Yoğurarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edelim.
- Hamurun üzerini örtelim 20dk. Dinlendirelim.
- Bu ortada şerbet için tencereye şeker ve suyu alalım karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım kaynamaya başlayınca limonu ek edelim kısık ateşe 15-20dk daha kaynatalım. Daha sonra soğumaya bırakalım.
- Diğer yanda dinlen hamuru tezgaha alalım bir kaç katladıktan sonra altı eşit modüle bölelim.
- Her parçayı silindir haline getirelim fındıktan büyük, cevizden küçük modüller keselim küçük yumaklar yapıp nişasta serptiğimiz başka bir tepsiye sıralayalım. En son üzerine yapacağımız yufka için yumurta büyüklüğünde bir beze ayıralım. Tüm bezelerin üzerini örtelim. Bezeleri açmaya başlayalım.
- Küçük bezelerden altışar adet tezgaha alalım altına üstüne bol nişasta serpelim çay tabağı büyüklüğünde açalım ortalarına nişasta serperek üst üste koyalım.
- Tüm bezeleri birebir halde çay tabağı büyüklüğünde açalım ortalarına nişasta serperek üst üste koyarak hazırlayalım. Büyük bezemizi (yumurta büyüklüğünde)en son açacağız.
- Şimdi yufkaları büyütmeye başlayalım. Merdane varsa birinci etapta daha kolay oluyor. Daha sonra oklava ile açarak fırın tepsisinin büyüklüğünde açalım.
- Benim birinci yufkam parçalandı ikinci yufkam daha rahat açıldı pak açılan yufkamı tepsiye serdim birinci etapta parçalanan yufkayı da üzerine kesimler halinde serdim sonra ceviz serptim. Siz ikinci yufkayı serdikten sonra üzerine ceviz serperek devam edin.
- Tüm. Çay tabağı büyüklüğünde açtığımız ve üst üste koyduğumuz yufkalarımızı birebir formda merdane ve oklava yardımıyla açarak tepsiye serelim. Her kata ceviz serpelim. En üste ceviz serpmeyelim.
- Ayırdığımız yumurta büyüklüğündeki bezeyi nişasta serperek oklava ile açalım tepsimizin üzerini bu yufkayla kapatalım.
- Kesme formu isterseniz kare, istersenizde baklava kısmı formunda ince uçlu bir bıçakla dikkatlice keselim.
- Diğer yandan tavada tereyağını eritelim. Hatta kısık ateşte 1-2dk. Fokurdatalım üzerindeki köpüğü atalım. Tereyağını birinci kaynar sıcaklığı gidince, sıcakken.
- Kestiğimiz baklava hamurunun üzerine eşit formda dökelim.
- Fırını 160° ayarlayalım tepsimizi fırına sürelim.
- Yaklaşık bir saat kadar son 15 dk. 150° düşürelim üzeri kızarana kadar pişirelim. İstenilen rengi alınca fırından alalım.
- İlk sıcağı çıkan baklavamıza soğumuş şerbetimizi gezdirelim. Üstü açık bir halde 3-4 saat şerbetini çekmesini bekleyelim. Çıtır çıtır bakvamız hazır. Afiyet olsun. Baklava tadında bayramlarımız olsun🌸🙋♀️❤️❤️
Çıtır Çıtır Bayram Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








