Aşure (Bol Malzemeli Tam Kıvamında)

Aşure (Bol Gereçli Tam Kıvamında) Tanımı İçin Malzemeler

  • 500 gram aşurelik buğday
  • 250 gram nohut
  • 250 gram kuru fasulye
  • 150 gram kuru kayısı
  • 150 gram kuru incir
  • 150 gram kuş üzümü
  • 150 gram çekirdeksiz kuru üzüm
  • 100 gram çiğ fındık
  • 100 gram ceviz içi
  • 100 gram çiğ badem
  • 100 gram yer fıstığı
  • 1,250 kg toz şeker
  • 2 su bardağı sıcak süt
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 adet portakal
  • 1 adet nar
  • 2 adet elma
  • 10-15 adet karanfil

Aşure (Bol Materyalli Tam Kıvamında) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Bir gün evvel akşamdan aşurelik buğdayı büyük bir tencereye alın.
  2. Üzerini 4-5 parmak geçecek halde su ekleyin ve 10 dakika kaynatın.
  3. Altını kapatın, tencerenin kapağını kapatın ve sabaha kadar bekletin.
  4. Nohut ve kuru fasulyeyi farklı başka kaplara alın, üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla doldurun ve sabaha kadar suda bekletin.
  5. Sabah nohut ve kuru fasulyeyi farklı tencerede üzerini en az 4-5 parmak geçecek formda konulan suyla (eksilirse ilave edin) yumuşayana kadar (40-50 dakika) haşlayın.
  6. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyun ve bir kenarda bekletin. Pirinci üzerini kapatacak formda suyla az haşlayın ve bir kenarda bekletin.
  7. Akşamdan tencerede az haşlayıp tencerede beklettiğimiz buğdayı yeterlice yıkayalım.
  8. Sonra üzerine 4-5 litre su ekleyip buğdaylar uygunca açılıp nişastasını salana kadar yaklaşık 1-5 saat pişirin.
  9. Haşlanan pirinçi, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. 1 saat daha bu formda haşlayın. Gerekirse sıcak su ek edin.
  10. Kuru meyveleri küp küp doğrayın, 10-15 dakika sıcak suda beklettikten sonra suyunu süzerek; incir hariç tencerenin içine katın. İnciri en son pişmeye yakın katın.
  11. Fındık ve bademi sıcak suda bekletip kabuklarını soyun.
  12. Tüm kuruyemişleri iri modüller halinde doğrayın yarısını karışımın içine ve yarısını üzerine süslemek için ( cevizin tamamını en son süslemek için kullanabilirsiniz. ) kullanın.
  13. Şekerimi ekleyin ve şeker eridikten sonra sütü, 1 fiske tuzunu, küp küp doğranmış portakal kabuğunu ve portakal suyunu, rendelenmiş elma kabuğunu, sıcak suda bekletilmiş karanfilin suyunu da karışıma ekleyin. Kaynatmaya devam edin ve bu ortada su eksildikçe eklemeye devam edin.
  14. Toplamda 12 litre su ekleyin ve toplamda 3 saat orta ateşte pişirin.
  15. Aşure kaynarken sık sık karıştırın, tabanına tutmasın. Kıvamı ağırlaşırsa sıcak su yahut sıcak süt ile ayar yapılabilirsiniz.
  16. Son olarak pişmeye yakın doğranmış incirleri de ekleyin. Ocağın altını kapatın.
  17. Biraz dinlendirdikten sonra 1,5 kepçe kadar kaselere koyarak ve üzerini kuruyemiş ve nar ile süsleyin.Afiyet olsun.

Aşure (Bol Gereçli Tam Kıvamında) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Meyveli Beyaz Çikolatalı Gelin Pastası
Ispanak Yemeği Tarifi
Şehriyeli Tarhana Çorbası
Kendini Kuruvasan Sanan Börek
Tiramisu Güllaç Tarifi
Kıymalı Patates Tava
Hdabla | © 2025 |