Zeytinyağlı Yaprak Sarması Klasik

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Klasik Tanımı İçin Malzemeler

Yaklaşık 40-50 yaprak

İçin için harç:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 büyük kuru soğan (ince doğranmış)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda 10 dk bekletip süz)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı yenibahar (isteğe bağlı ancak önerilir)
  • Karabiber, tuz
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze nane (isteğe bağlı)

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Klasik Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Yaprakların saplarını kesin (fazla kalınsa) yaprakları bol suyla nazikçe yıkayın. Üzerinde toz, böcek kalıntısı varsa arındırın. Bu süreç yaprakları yumuşatır ve sarılabilir hale getirir.
  2. Geniş bir tencerede su kaynatın. Kaynar suya yaprakları parti parti atın (çok fazla koymayın, üst üste binmesin). Yaklaşık 20–30 saniye kadar haşlayın. Yapraklar yavaşça renk değiştirip yumuşamalı ancak dağılmamalı. Çabucak bir kevgire alıp soğuk suya batırın (renklerini korur ve pişmeleri durur). Süzün ve fazla suyunu yavaşça sıkın.
  3. Yaprakların damarları çok kalınsa bıçakla yavaşça kazıyabilirsin. Düzgün olanları sarmalık olarak ayır, yırtık olanları tencerenin tabanına ser.
  4. İç kısmı için zeytinyağını ısıt, dolmalık fıstığı ekle, hafif renk alana kadar kavur. Soğanları ekle, yumuşayıp şeffaflaşana kadar kavur (yaklaşık 8–10 dk) pirinci ekle, birkaç dakika kavur.
  5. Kuş üzümünü, şekeri, baharatları ve tuzu kat. 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişir. Ocaktan aldıktan sonra taze otları ve limon suyunu ekle, karıştır, ılınması için dinlendir.
  6. İç harç ılık hale geldiğinde sarmaya geçebilirsin. Sardıktan sonra tencerenin tabanına birkaç yaprak ve yaprakların sap kısmını serip sarmaları yerleştirmeyi unutma. Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip limon dilimleri eklemek de hoş olur.
  7. Sarmaları tencereye sıkı lakin üst üste binmeden yerleştir. İki kat olacaksa, birinci katın üzerine yeniden bir-iki yaprak serip ikinci katı o halde yerleştir.
  8. Tencerenin içine konulacak sıvı hazırlığı yarım limonun suyu, 1 çay bardağı zeytinyağı, kullandığın pirinçle orantılı su, 1 çay kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, kuş üzümlü iç kullandıysan dengeleyici olur. Bu karışımı sarmaların üzerine gezdir.
  9. Sonra üzerini geçmeyecek biçimde (sarmaların hizasına kadar) sıcak su ekle. Sarmaların açılmaması için üzerine ısıya güçlü bir tabak kapat.
  10. Orta ateşte kaynamaya bırak, kaynadıktan sonra altını kısıp, kısık ateşte yaklaşık 35–45 dakika pişir. Suyunu çekip yapraklar ve pirinç yeterlice yumuşadıysa ocaktan al.
  11. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına al. En az birkaç saat (tercihen bir gece) dinlenirse lezzeti oturur. Servisten evvel üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsin. Yanına da ince kesilmiş limon dilimleri efsane olur!.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Klasik Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Soslu Kremalı Tavuk
Hamburger Ekmeği
Bebekler İçin İncirli Kek
Mısır Unlu Kıyır Kıyır Poğaça
Fırında Soslu Tavuk
Fırında Tavuk But Kebap
Hdabla | © 2025 |