Beşamelli Bolenez Soslu Fırında Bostan Patlıcan
Beşamelli Bolenez Soslu Fırında Bostan Patlıcan Tanımı İçin Malzemeler
- 2 adet bostan patlıcan
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Bolenez sos için;
- 200 gram kıyma
- 2 adet orta uzunluk kuru soğan
- 1 adet büyük uzunluk havuç
- 1-2 kol kereviz sapı (şart değil lakin olursa lezzet katıyor)
- 3 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı su
Beşamel sos için;
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Karabiber
Ayrıca;
- 1 kase rendelenmiş kaşar
- Yarım su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz
Beşamelli Bolenez Soslu Fırında Bostan Patlıcan Tanımı Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları çizgili soyalım her birini 7 eşit dilim olacak halde uzunlamasına keselim.
- 15 dakika tuzlu suda beklettikten sonra yıkayıp kurulayıp kızgın yağda artlı önlü kızartalım havlu kağıt üzerine alalım.
- Diğer taraftan uygun bir tavaya yağ alıp soğanları küçük küçük doğrayalım ya da rendeleyelim tavaya alalım 1-2 dakika soteleyelim.
- Rendenin küçük tarafı ile rendelediğimiz havuçları ek edip pişirmeye devam edelim.
- Rondodan geçirdiğimiz kerevizleri de ek ettikten sonra suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirelim.
- Ocağın altını kısa alıp kıymayı ek edelim kaşıkla eze eze topaklanmaması için pişirelim.
- Domates salça sarımsak ve baharatları da ek edip bir buçuk su bardağı su ekleyelim ve ocağın altını yarıma alıp 20 dakika bu formda pişirelim ocaktan alalım.
- Uygun bir fırın kabına patlıcanları dizelim üzerine hazırladığımız bolonez sostan kaşık yardımı ile yerleştirelim.
- Rendelenmiş kaşar serpelim tekrar patlıcan dizip üzerine bolonez sos koyalım ve 1 tatlı kaşığı salça tuz yarım su bardağı sıcak su ile karıştırıp tepsinin kenarından dikkatlice dökelim.
- Beşamel sos için uygun bir kaba tereyağını alıp eritelim un ek edip 2-3 dakika yakmadan kavuralım azar azar süt ek ederek kaynayıncaya kadar karıştıralım tuz ve karabiber ekleyip 1-2 dakika kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım.
- Ve bolonez sosu patlıcanların üzerine kaşık yardımı ile beşameli eşit biçimde koyalım.
- Önceden ısıttığımız 190 derece fırında 20 dakika pişirelim fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar serpelim ve tekrar fırına verip kaşarlar kızarıncaya kadar pişirmeye devam edelim.
- Fırından çıkarıp birinci sıcağı çıktıktan sonra servis edelim ne diyeceklere kolay gelsin afiyet olsun.
Beşamelli Bolenez Soslu Fırında Bostan Patlıcan Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















