Maraş Usulü Kuru Dolma

Maraş Metodu Kuru Dolma Tanımı İçin Malzemeler
- 10 adet kuru patlıcan
- 10 adet kuru biber
- 10 adet salatalık
- 3 su bardağı sıcak su (400ml)
- 3 su bardağı pirinç
- 2 büyük uzunluk soğan
- 2-3 diş sarımsak (rendelenmiş)
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 er çay kaşığı karabiber
- Nane
- Pul biber
- 2 yemek kaşığı sumak ekşisi
Maraş Yöntemi Kuru Dolma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları bol su koyduğumuz tencerede, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika haşlıyoruz.
- Bu evrede patlıcanların üzerine bir kevgirle bastırırsanız her yerinin ıslanmasını sağlarsınız.
- Patlıcanlar haşlanmaya devam ederken biberleri ve salatalıkları da ekleyip 5 dakika daha haşlamaya devam ediyoruz.
- Ateşten aldıktan sonra yaklaşık 10 dakika daha suyun içinde tuttuktan sonra suyunu süzüp soğuk sudan geçiriyoruz.
- Yemeklik doğradığımız soğan ve rendelediğimiz sarımsakları zeytinyağında, soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.
- Ardından salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Yıkayıp suyunu süzdürdüğümüz pirinçleri katıp kavuruyoruz.
- Tuz ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz ve 1 su bardağı su ekliyoruz.
- Kapağını kapatarak pirinçler suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika pişirip altını kapatıyoruz ve 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyup karıştırıyoruz.
- Patlıcan ve biberleri harcımızla dolduruyoruz ve tencereye diziyoruz. (dikkat edilmesi gereken şu: harcı dolmaların üzerinde birer parmak boşluk kalacak halde, ağızlarını kapatarak dik bir biçimde sıkı sıkı diziyoruz. ).
- İç harcını hazırladığımız tencereye 2 su bardağı su bir tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sumak ekşisini koyup bu suyu dolmaların üzerine döküyoruz.
- Varsa üzerine tartı koyarak tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.
- Pişen dolmaların birinci sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk ya da sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!.
Maraş Yordamı Kuru Dolma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
