Cream Puff – Çıtır Profiterol (Videolu)
Cream Puff – Çıtır Profiterol Tanımı İçin Malzemeler
Çıtır bisküvi katmanı (craquelin):
- 50 gram tereyağı
- 60 gram toz şeker
- 60 gram un
Hamuru (choux hamuru):
- 80 gram tereyağı
- 100 ml su
- 100 ml süt
- 1 çimdik tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 125 gram un
- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
Pastacı kreması:
- 500 ml süt
- 4 yumurta sarısı
- 70 gram toz şeker (5 yemek kaşığı)
- 40 gram mısır nişastası (2 tepeleme yemek kaşığı)
- 1 paket vanilin
- 15 gram tereyağı
Cream Puff – Çıtır Profiterol Tanımı Nasıl Yapılır?
- Çıtır bisküvi için tüm malzemeyi yoğurup hamur haline getirin.
- İki yağlı kağıt ortasında ince (2-3 mm) açın.
- Dondurucuya atın.
- Sertleşince 4-5 cm çapında yuvarlaklar kesin, tekrar buzdolabına alın.
- Choux hamuru için tencereye süt, su, tereyağı, şeker ve tuzu koyun.
- Kaynama noktasına gelince ocaktan alın.
- Unu tek seferde ekleyip tahta kaşıkla süratlice karıştırın.
- Tencereyi tekrar ocağa alıp 2-3 dakika daha karıştırarak pişir (hamur toplanmalı, tencerenin tabanına yapışmamalı).
- Hamuru öbür bir kaba al ve 5-10 dakika soğumaya bırakın.
- Yumurtaları teker teker ekleyerek spatula yahut tahta kaşıkla yedirin.
- Hamuru sıkma torbasına alın, yağlı kağıt serili tepsiye 4 cm çapında yuvarlaklar sıkın.
- Kabaracakları için aralıklı sıkın.
- Üzerlerine bisküvi disklerini yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180°c fırında fansız olarak 30-35 dakika pişirin.
- Fırını erken açmayın, kabarmasını tesirler. Piştikten sonra fırını kapat, kapağını biraz arala ve 5 dakika içinde beklet ki sönmesin.
- Pastacı kreması için yumurta sarısı, şeker ve nişastayı çırpın.
- Sütü ısıtın, azar azar karışıma ekleyerek ılıştırın.
- Karışımı tencereye alın, daima karıştırarak yoğunlaşana kadar pişirin.
- Ocaktan alınca vanilyayı ekleyin, karıştırın.
- 5 dk soğusun, tereyağını ekleyin.
- Streç sinemayla temas edecek formda kapatıp soğutun.
- Cream puff’lar büsbütün soğuyunca altından ya da ortadan kesin.
- Pastacı kremasını torbaya alın, içine sıkın.
- İsteğe bağlı üzerlerine pudra şekeri serpin.
- Ben ekstra olarak içine çilek sosu da sıktım.
Cream Puff – Çıtır Profiterol Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







