Sömelek Köftesi
Sömelek Köftesi Tanımı İçin Malzemeler
- 200 gram kıyma
- 1 adet orta uzunluk yumurta
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- 2 su bardağı kaynar su
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı( isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası ( isteğe nazaran tatlıda kullanabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
- 5 diş sarımsak (ince doğranmış)
- Tuz
- Karabiber
- Nane
Süslemek için;
- Yoğurt
- Bir tutam maydanoz
Sömelek Köftesi Tanımı Nasıl Yapılır?
- İnce bulgurumuzu uygun bi yoğurma kabına alalım ,üstüne kaynar suyumuzu ekleyelim,karıştıralım.
- 10 dakika dinlendirip irmiğşmizi ekleyelim, tekrar karıştıralım bi kaç çeşit.
- Kıyma,yumurta ve baharatlarımızı ekleyip uygunca yoğuralım.
- Elimizi ıslatıp form verelim biçim verdiğimiz köfteleri hafif ıslattığımız tabak yahut tepsiye yerleştirelim. ( ben unlamadım ve hiç yapışmadı) uygun bi tencereye kaynar su ekleyelim (2-2,5 litre) hal verdiğimiz köftelerimizi kaynayan suya ekleyelim.
- Köftelerimiz pişerken sosumuzu hazırlayalım.
- Uygun bi tencereye yağlarımızı alalım tereyağının erimesini bekleyelim, erimiş olan yağımıza salçalarımızı ekleyelim, güzelce kavuralım.
- Köftelerimizi pişirdiğimiz sudan 2 kepçe salçalı sosumuza ekleyelim ,suyunu çekene kadar pişirelim.
- Pişen köfteleri salçamızın olduğu tencereye alalım.
- Dikkatli bir biçimde hafif hafif alt üst edelim bu kısım kıymetli dağılmaması için, son olarak sarımsağımızı ekleyelim karıştırma etabında eklersek daha düzgün olur.
- Son olarak maydanozu ekleyelim dinlemeye bırakalım.
- Dinlenmiş köftelerimizi uygun bir servis tabağına alalım ister üzerine yoğurtla ister bu halde servis yapabilirsiniz afiyet olsun. 🤗.
Sömelek Köftesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


















