Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı İçin Malzemeler
- 1 .5 kg salamura yaprak
- 3 orta uzunluk kuru soğan
- 1 adet domates
- Yarım demet maydanoz
- 3 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 1 büyük limon
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 2 çay kaşığı nane
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı nar ekşisi
- Pirinç kavururken yarım su bardağı su
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı su
- Artı pişerken üste çıkacak kadar sıcak su
- Aralarda çektikçe ilave sıcak su
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelik yapraklar güzelce yıkanıp tuzu atılır.
- Kaynar suda 5 dk bekletip soğuk su ile şoklama yapılır. Süzülmeye bırakılır.
- İç harç hazırlanması soğanlar küçük doğranıp az sıvı yağ da kavurulur.
- Sonra pirinç yıkanıp süzülür ve eklenir. Ve kavrulur sonrası maydanoz doğranıp eklenir domates rendelenir hepsi birlikte kavrulur.
- Sürekli karıştırarak kavurun.
- Biber ,salça, domates salçası ve nar ekşisi eklenir, kavurmaya devam,tüm baharatları ekleyip tuz dahil kavurmaya devam yarım su bardağı su ekleyip ağzını kapatıp suyu çekene kadar pişirilir.
- Sarma kısmı; Yaprak aksi kısmı bize bakacak halde yeteri kadar harç konup sarılır tencereye dizilir.
- Üzerine bir büyük limon 5 dilim yapılıp üzerine serilir.
- Sos için yağda salça kavrulur ve su eklenip çözülür dolmaların üzerine dökülür.
- Dolma taşı yerlestirilir. Suyu üzerine geçecek kadar ayarlanır.
- Benim pişirdiğim tencere teflon 30 numara.Kullandığım dolma taşı 23 cm en büyük o vardı.
- Dolma birinci 10 dk harlı ateşte geri kalan kısmı kısık ateşte denetimli uygunca pişene kadar su ekleyerek pişirilir. Çektikce azar azar kaynar su eklenir.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












