Yumuşacık Poğaça Tarifi (İnstat Mayalı)

Yumuşacık Poğaça Tanımı (İnstat Mayalı) İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı + 1 çay kaşığı instant maya (yaklaşık 14 gram)
- 2 adet yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 8 su bardağı un (kontrollü ekleyerek)
Patatesli Harç (Yumuşak ve Baharatlı);
- 2-3 haşlanmış patates
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
Yumuşacık Poğaça Tanımı (İnstat Mayalı) Nasıl Yapılır?
- Geniş bir yoğurma kabına ılık süt, ılık su, sıvı yağ, yumurta akları, şeker ve tuzu alıp karıştırın.
- Instant mayayı direkt una karıştırın ve sıvı karışıma yavaş yavaş unla birlikte ekleyin.
- Hamur yumuşak lakin ele hafif yapışan kıvamda olacak halde yoğurun. (unu denetimli ekleyin)
- Hamurun üstünü örtüp, ılık ortamda 45-60 dakika mayalanmaya bırakın. (2 katına çıkmalı)
- İç harcı için patatesleri haşlayın ezerek karıştırın.İsteğe bağlı: soğanı kavurup eklersen daha aromatik olur, ağır kıvamda olmalı.
- Mayalanan hamurdan kesimler koparıp form verin, tepsiye dizin
- Üzerine yumurta sarısı sür. Dilersen susam, çörek otu serpebilirsin.
- Tepside 15-20 dakika daha mayalandır.
- Önceden ısıtılmış 180°c fırında üstü kızarana kadar pişir. (yaklaşık 20 dakika).
İç harç teklifleri de aşağıdadır. (peynirli, patatesli, zeytin ezmeli vs.).
1. Peynirli Harç (Klasik ve Favori)
• Beyaz peynir yahut lor peyniri
• Kıyılmış maydanoz
• (İsteğe bağlı: biraz pul biber yahut karabiber)
Karıştır, fazla sulandırmadan poğaçaların içine koy.
3. Zeytin Ezmesi (Pratik ve Lezzetli)
• Siyah zeytin ezmesi
• Biraz kekik
• (İsteğe bağlı: ceviz içi ve zeytinyağı karıştırabilirsin)
Tatlı-kaşarlı üzere zıt lezzetleri seviyorsan yanına az kaşar da koyabilirsin.
4. Kaşar + Sucuk yahut Salam (Kahvaltılık Tadında)
• Rendelenmiş kaşar peyniri
• Küçük doğranmış sucuk yahut salam parçaları
Poğaça pişince içi akışkan olur, çok lezzetli!
5. Ispanaklı yahut Pazılı Harç (Sebzeli Sevenlere)
• 1 bağ ıspanak ya da pazı (soteleyip suyunu süz)
• Biraz soğanla kavur
• Tuz, karabiber
• (İsteğe bağlı: az beyaz peynir ekleyebilirsin)
İç harçları hazırladıktan sonra poğaça hamurunu yuvarlak aç, ortasına koy, kapat ve hal ver.
İçini bol koy lakin çok da doldurma, kenarları yapışmayabilir.
Hangisini denediğini benimle de paylaşmayı unutma 🤗 Afiyet olsun.
(Not: Ortalama 60 adet çıktı ceviz büyüklüğünde hamurdan.)
Yumuşacık Poğaça Tanımı (İnstat Mayalı) Fotoğraflı Yapılışı


