Yoğurmadan Cevizli Ekmek (Ciabatta)
Yoğurmadan Cevizli Ekmek (Ciabatta) Tanımı İçin Malzemeler
- 3 su bardağı un (yaklaşık 330 gram)
- 1.5 su bardağı ılık su (300 ml)
- 1 yemek kaşığı kuru maya (veya 1 paket instant maya)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Yoğurmadan Cevizli Ekmek (Ciabatta) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kare borcam için ılık su, maya ve şekeri alıp karıştıralım. Şayet instant maya kullanıyorsanız beklemeye gerek yok lakin kuru maya ise mayanın çözülüp etkinleşmesi için 5 dakika bekletelim.
- Un ve tuzu ek edip spatula yahut kaşıkla karıştırarak hamuru toparlayalım. Yoğurmaya gerek yok, başta güç üzere gelebilir fakat dakikalar içinde yapışkan bir hamur topağı elde edeceksiniz.
- Üzerini streç sinemayla kapatıp bir örtü örterek yarım saat mayalanmaya bırakalım.
- Yarım saatin akabinde hamur kabaracak, üzerine zeytinyağı ve cevizi ekleyip birinci katlamamızı yapalım. Bunun için hamuru iki kenarını tutup ortaya doğu kapatıyoruz, alt ve üstü, sağ ve solu ortaya gerçek katladık mı tamamdır. bu ortada elinizi yavaşça ıslatırsanız yahut üzerine eklediğiniz zeytinyağı ile yağlarsanız parmak uçlarınızı, hamur yapışmaz.
- 20 dk tekrar kabarması için bekleyip bir cins daha katlayalım.
- Son çeşitte 20 dk daha bekleyip son defa katlayalım. Akabinde hamuru un serptiğimiz tezgaha aktaralım.
- Hamurun üzerine un serpip elimizle hafif bastırarak genişletelim. Bir bıçak yardımı ile istediğimiz büyüklükte keselim. Ben 6 kesime kestim.
- Fırın tepsisine çokça galeta unu serpelim. Yoksa pişirme kağıdı da koyabilirsiniz lakin ben pide yahut ekmek yaparken galeta unu kullanıyorum, kağıda gerek kalmıyor.
- Hamurları tepsiye aktaralım, 5 dk tekrar kabarması için bekletelim. Bu ortada fırını 220 dereceye açarak ısıtalım. Fansız ayarda kullanıyorum, buhar yapmak isterseniz içine bir kap içinde su koyabilirsiniz.
- Ekmekleri 220 derecede 15-20 dk ortası pişirelim, sonra sıcaklığı 180’e düşürüp 5 dk daha tutuyorum, içi de yeterlice pişsin diye. Pişme müddeti fırına nazaran farkediyor, altını üstünü güzelce kızartınca daha çıtır oluyor.
- Fırından alınca üzerlerine pak bir örtü örterek soğutursanız daha yumuşak olurlar. Sonrasında isterseniz ortasını kesip sandviç yapabilirsiniz, isterseniz kahvaltıda servis edersiniz. Ekmekleri tost makinesinde ısıtırsanız anında tazesi üzere oluyor, bu yüzden 2-3 gün gidiyor bu ekmekler bize. Ayrıyeten boyutlarını kendinize nazaran ayarlayabilirsiniz, sandviç yapacaksanız 4’e bölmek de yeterli olabilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
Yoğurmadan Cevizli Ekmek (Ciabatta) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı























