Yaprak Sarma
Yaprak Sarma Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kilo tokat beyaz üzüm yaprağı
- 5 büyük kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 500 gr baldo pirinç
- 250 gr kırık yarma (kırık buğday)
- 1.5 su bardağı zeytinyağı
- Kimyon
- Karabiber
- Sumak
- Pul biber
- Tuz
- 2 adet limon
- 2.5 yemek kaşığı yemeklik salça
Üzeri için;
- Konserve domates yada olağan domates
Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kuru soğanları küp küp minik minik halde doğrayalım.
- Tenceremizde orta ateşte pembeleşinceye kadar soteleme yapalım.
- Ardından salçamızı ekleyip guzelce kavuralım.
- Bol suda yıkadığımız pirinç ve kırık yarmalarımızı soğanların üzerine ekleyelim.
- Biraz pirinçeleri tavada çevirelim salça ile birleşimini sağlayalım.
- Üzerine gereç listesindeki baharatları damak zevkinize nazaran ayarlayalım (ben baharatlı sevdiğim için 1 yemek kaşığı kullanıyorum).
- Ardından 1 bardak ılık su ekleyip ön pişirme yapalım.
- Suyunu çektikten sonra ince doğranmış bir demet maydanozu ekleyerek karıştırma yapalım.
- Maydonozu tencerenin altını kapattıktan sonra ekliyoruz.
- 1 limonu sıkıyoruz. Veee iç malzemiz hazır. ☺️.
- Yapraklarımızı klâsik halde saralım ince sarım için iç materyalini az ve uzun bir halde koyalım.
- Sardığımız yaprakları tenceremize hoş ve sıkı bir biçimde dizelim.
- Kabuğu soyulmuş öbür limonumuzu üzerine koyalım.
- Konserve domates koyacaksınız iki yemek kaşığı üzerine her yerine eşit dökelim.
- Normal domates kullanacaksak yuvarlak dilimler yapıp sarmaları üzerine dizelim.
- Not:domates yaprak peşiminde yumuşaklık verir limonda ekşilik.
- Daha sonra 1. 5 su bardağı yağ ekleyelim.
- Ardından 1 su bardağı kaynar suda sumak 5dk bekleyip süzelim ve bu suyu tencereye ekleyip kısık ateşte pişirmeye alalım.
- 1. 5 saat suyu bittikçe ekleme yaparak kısık ateşte pişirme yapalım.
- Suyunu birden koymayalım bittikçe ekleyelim şimdiden afiyet şifa olsun ☺️.
Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









