Tosunum Böreği (Kütahya’nın Meşhur)

Tosunum Böreği (Kütahya’nın Meşhur) Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 6 su bardağı un
- 2- 2 buçuk su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçine sürmek için:
- 400 gr haşhaş
- 2 su bardağı sıvı yağ
İç harcı için:
- 2 su bardağı pişmiş mercimek
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet büyük uzunluk kuru soğan
- 1 çay kaşığı kara biber
- Pulbiber
- Tuz
Tosunum Böreği (Kütahya’nın Meşhur) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle mercimeğimizi pişirelim, tencereye mercimeği koyup üzerini geçicek kadar su ekleyip tuz da ekleyip pişirelim, suyunu güzelce süzelim.
- Yemeklik doğradığımız soğanları yağda soteleyelim, baharatlarını ekleyip içine 2bardak mercimeğimizi ekleyip 2dk daha pişirelim sonra soğumaya bırakalım.
- Hamuru için derin bir kaba unu koyup tuzunu ekleyip suyunu yavaş yavaş ek edelim .
- Elimize yapışmayan kulak göğsü kıvamında bir hamur elde edelim, oklavayla hoş açılması için tezgaha alıp 5dk elimizle uygunca yoğuralım .
- Sonra üzerini kapatıp 20dk dinlendirelim.
- Hamur dinlenirken haşhaşı derin kaseye alalım ,içine sıvı yağ ekleyip karıştıralım, akışkan bir kıvam elde edelim .
- Dinlenen hamurumuzdan 4 kesim beze elde edelim birini alıp unlayarak oklavayla açalım.
- Haşhaşı her yerine sürelim, kenarlardan biraz elimizle asılarak çekiştirelim.
- Sonra iki kenarını katlayıp her katına haşhaşı sürelim üç taraflarınıda haşhaş sürerek birleştirelim gözleme hali verelim .
- Tabağa koyalım başka bezeyide oklavayla açalım, haşhaşı her yerine sürelim, ortasına evvelce hazırlamış olduğumuz gözlememizi koyup iki kenarını haşhaşı sürüp katlayalım ve tekrar gözleme formu verelim, tabağa koyalım.
- Diğer 2 bezemize de birebir süreci yapalım sonra evvelki gözlememizi alıp oklavayla kare halinde açalım ve aralıklı kare halinde keselim.
- Her birinin ortasına mercimek içimizi koyup iki kenarını katlayıp katladığımız yer alta gelecek halde fırın tepsisine dizelim.
- Önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar 40dk pişirelim afiyet olsun 👌.
Tosunum Böreği (Kütahya’nın Meşhur) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı













