Tırşik

Tırşik Tanımı İçin Malzemeler
- 3 bağ tırşik otu
- 1 kilo yoğurt
- 4 yemek kaşığı un
- 4 avuç nohut
- Yarım su bardağı dövme
- Yarım baş ezilmiş sarımsak
Tırşik Tanımı Nasıl Yapılır?
- 1 kilo yoğurdu düdüklü tencerenin içine koyalım içerisine 4 yemek kaşığı un, 4 avuç nohut ve yarım su bardağı dövme ekleyelim güzelce karıştıralım.
- Daha sonra bir kettle sıcak su kaynatalım bunu bir leğene koyalım üzerine 1 litre kadar soğuk su koyalım karıştıralım. Elimizi yakmayacak ayarda olması lazım elimiz yanıyorsa 1 litre daha su ekleyelim ılık biçimde olacak karıştıralım bu suyu.
- Düdüklü tencerenin içindeki materyallerin üzerine ince ince doğrayıp yıkadığımız tırşık otlarını ekleyelim karıştıralım daha sonra üzerine suyu ekleyelim karıştıralım.
- Üzerine hiç hava almayacak biçimde unla kapatalım. Unla kapatmamızın sebebi hava almayıp eskimesi için bu tırşik ne kadar eşki olursa o kadar hoş olur.
- Kapattıktan sonra yere bir tepsi serelim üzerine tencereye oturtalım kapak kapatalım ve kalın bir battaniye ile saralım 14-15 saat kadar bu türlü kapalı kalsın.
- Daha sonra üstüne açıp üzerindeki unlu karışımı bir kaba alalım ve düzgünce yıkayalım unlar gittikten sonra bu kaptaki tırşık otlarını tekrar düdüklü tencereye koyalım ocağı yakalım ortada karıştırarak tam bir saat bu türlü pişirelim.
- Bir saat sonra düdüklünün kapağını kapatalım kısık ayarda bir buçuk saatte bu türlü pişirelim.
- Piştikten sonra kapatıp dinlensin kapağını açalım, ezdiğimiz sarımsağı ekleyelim ve tuzunu katalım afiyetle yiyelim.
Ben bu tanımı çok sevdiğim için Maraşlı komşumdan öğrenmiştim çok severek yiyoruz size de afiyet olsun.
Tırşik Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









