Tavuklu Pide

Tavuklu Pide Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- Yarım yaṣ maya
- 1 su bardağı ılık süt (dikkatli yavaṣ ek edin)
- 1 çay bardağından 1 parmak eksin sıvı yağ
- 2 çay kaşığı silme tuz
- 1 tatlı hafif tepeleme kaşığı toz ṣeker
- Çeyrekten çay bardağından biraz az sıvı yağ (yoğurmak için)
Salça sos:
- 2-3 domates salçası
- Salçayı açmak için su
- Tuz
- Sarımsak tozu
- Tavuk but ölçüsü size bağlı (ben 3 tüm but kullandım)
- 2 adet kuru soğan
Tavuklu Pide Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamuru için gerekli gereçler yoğurma kabına konur. Sütü en son yavaṣ yavaṣ eklenir.
- Hamuru toparlandıktan sonra azar azar yağ ekleyip uygunca yoğurulur.
- Hamuru mayası 20 dakika evvel dolaptan çıkarılır.
- Şeklini istediğiniz üzere yapabilirsiniz, benim tercihim oval biçiminde oldu.
- Tavuk göğsü ilede yapabilirsiniz fakat yumuṣak dokusundan ötürü benim tercihim but tan yana oldu.
- Hamurun kıvamı yumuṣak olmalı, çok katı ise süt eklenebilir.
- Hamur yoğurduktan sonra üzeri kapalı battaniye ye sarılmış ve sıcak ortamda, en az 1 saat mayalanmaya bırakılır.
- Hamur iki katına çıktığında, mayalanmış demektir.
- Butlar uygun bir tencereye alınır, üzerini geçecek halde su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başladığında, üstü kapalı ve orta ateṣ haṣlanır.
- Tavuk butları büsbütün piṣtikten sonra ocaktan alınır ve büyük modüller halinde kemiğinden ayrılır.Eğer haṣlama tenceresinde su kaldı ise, 1 bardağa dökülür ve salça sosu için kullanılır, şayet kalmadı ise hafif kavrulur.Çünkü tencerenin tabanında tavuk yağı kalmış olur, kavrulursa daha lezzetli olur.
- Hașlama esnasında suyu az ise, üzerine kaynar su dökülür.
- Butlar tabağa alınır ve tıpkı tencerede yıkamadan salça ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve bir kaç dakika kavrulur.
- Kavrulduktan sonra ocaktan alınır,üzerine sarımak tozu ve tuz eklenir ve üzerine yavaṣ yavaṣ su dökülür ve krem kıvamına gelmesi sağlanır.
- Aalçayı kavurmak mecburî değil lakin lezzetini katlamıṣ olursunuz.
- Salçayı kavurduktan sonra, salçayı başka bir kaba konursa ve birebir tencere tavaya tavuk modülleri konup, tabanda kalan salçayla karıṣtırırsanız lezzetine lezzet katmıṣ olur ve kurumasını önlemiṣ olursunuz.
- Hamuru 2 ye bölünür.Hamuru ister 2 beze ister 3 yahut 4 beze yapın, bu size bağlı hangi biçim olmasını istediğinize ancak çok ince ve ince açmayın.
- Uygun bir fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
- Bezeler farklı başka açılır ve fırın yağlı kağıdın üzerine serilir.
- Hamurun üzerine salça sos sürülür.
- Salçanın üzerine ince ve yarım ay halinde doğranmış soğan konur ve evvelce ısıtılmıṣ 250-260 derecede fırının orta kısmında piṣmeye bırakılır.
- 🛑🛑!!piṣmeye yakın tavuk kesimleri üzerine konur ve tekrar fırına verilir.
- Hamur piṣtiğinde, yani altı ve üzeri hafif kahve rengi olduğunda fırından alabilirsiniz.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Tavuklu Pide Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



