Sushi Rüzgarı (Somondan Surimi’ye, Tempura’dan Edamame’ye)
Sushi Rüzgarı (Somondan Surimi’ye, Tempura’dan Edamame’ye) Tanımı İçin Malzemeler
Pirinci için:
- 2 su bardağı sushi pirinçi
- 3 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
İç materyallerden dilediklerinizi seçebilirsiniz:
- Somon füme
- Surimi (çubuk şeklinde)
- Avokado
- Salatalık
- Havuç (haşlanmış, jülyen doğranmış)
- Kabak (haşlanmış, jülyen doğranmış)
- Edamame (ayıklanmış, haşlanmış)
- Dış kaplama ve ek gereçler:
- Nori (deniz yosunu yaprakları)
- Tobikko (balık yumurtası)
- Toz wasabi (arzuya göre)
- Zencefil turşusu (yanında)
- Soya sosu (yanında)
Ek olarak tempura için:
- Tempura unu
- Kızartmak için ayçiçek yağı
- Somon füme modülleri (kalan)
- Haşlanmış kabak ve havuç dilimleri (kalan)
Edamame hazırlığı:
- 250 gram edamame (kabuklu ya da ayıklanmış)
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ya da olağan sofra tuzu
- 1 litre su
Wasabi hazırlığı:
- 1 tatlı kaşığı toz wasabi
- 1 tatlı kaşığı ılık su
Sushi Rüzgarı (Somondan Surimi’ye, Tempura’dan Edamame’ye) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Sushi pirinçini nişastası gidene kadar birkaç defa yıkayın.
- Süzüp tencereye alın, 3 bardak suyla kısık ateşte pişirin.
- Pirinç sirkesi, şeker ve tuzu ekleyip ocakta şeker eriyene karıştırın, dikkat edin kaynamasın! pişip ılıyan pirinçleri başka bir cam ya da tahta kaba alıp üzerine ılıyan sirkeli karışımı ekleyin ve yavaş yavaş alt-üst ederek karıştırın.
- Sebzeleri jülyen doğrayın. Somon füme ve surimiyi uzun ince şeritler halinde kesin.
- Sushi sarımı için nori yaprağını bambu mat üzerine alın.
- Üzerine ince katman halinde pirinç yayın.
- Ayrı bir kapta su olsun, yaydığınız pirinçleri elinizi suya batırıp bastırın ve yapışmasını sağlayın.
- Su kullanmadan yaparsanız pirinçler elinize yapışır.
- Baş kısmına dilediğiniz gereçleri (somon, surimi, sebzeler, avokado) yerleştirin.
- Bambuyla sıkıca sarın ve keskin bıçakla dilimleyin.
- Dilerseniz üzerine tobikko serpiştirin.
- Edamame için kaynar suya tuz ekleyin, edamameyi içine atın.
- Kabukluysa 3-4 dakika, ayıklanmışsa 2 dakika haşlayın.
- Süzüp servis tabağına alın.
- Üzerine çok az tuz serpip sushi yanında atıştırmalık olarak servis edin.
- Wasabi için küçük bir kasede toz wasabiyi ılık suyla karıştırın.
- Koyu macun kıvamına gelene kadar yavaş yavaş su ekleyin.
- 5 dakika bekletin ki acılığı ve aroması otursun.
- Çok azını sushiyle birlikte yahut soya sosuna karıştırarak kullanabilirsiniz. Dikkat edin çok acı, ben farklı kasede hazırladığım sushileri bandırarak kullandım.
- Sushi tabaklarını soya sosu, zencefil turşusu ve isteğe nazaran wasabi ile birlikte sunun.
Püf noktaları:
*Bıçağınızı, sushileri keserken suyla ıslatırsanız pirinç yapışmaz.
* Zencefil turşusu ortalarda damak temizlemek için ülküdür.
* Edamame, haşlanıp hafif tuzlanarak yanında atıştırmalık olarak da servis edilebilir.
Kabuk kısmı değil, iç kısmı tüketilir. Afiyet olsun 💖.
Sushi Rüzgarı (Somondan Surimi’ye, Tempura’dan Edamame’ye) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


















