Sumaklı, Domatesli, Zeytinyağlı Biber Dolması
Sumaklı, Domatesli, Zeytinyağlı Biber Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 6 adet orta uzunluk dolmalık biber
Kapak için;
- 1 adet domates
Dolma içi için;
- 1 su bardağı osmancık pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 2 dış sarımsak
- 1 tutam maydanoz dereotu
- 1 çay kaşığı tuz toz tatlı biber toz şeker
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı sumak
- 2 çay kaşığı kuru nane
- 1 türk kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı ve kuş üzümü
- 1 su bardağı su
Dolma tenceresine eklenecek suyu için;
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sumak
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Sumaklı, Domatesli, Zeytinyağlı Biber Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Pirinci beş dk ılık tuzlu suda bekletip yıkayıp süzelim.
- Tavaya yağı koyalım rendelenmiş soğanı sarımsağı koyalım bir dk kavuralım. Fıstığı ek edip karıştıralım bir dk kavuralım salçayı katıp karıştıralım. Yıkadığımız kuş üzümü koyalım karıştıralım. Rendelenmiş domatesi ek edip karıştıralım.
- Pirinci ek edip karıştıralım. Tuz, baharatları serpelim, kuru. Nane hariç olacak karıştıralım suyunu dökelim fokurdayıncaya ocağın altını kısalım.
- Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim sonra, bir tabağa alalım ince kıyılmış maydanoz, dereotu, kuru nane serpip karıştıralım.
- Biberlerin üst kapağı keselim çekirdeği çıkarıp yıkayalım. Dolma içinden bir parmak kalacak formda biberleri dolduralım, tencereye dizelim kestiğimiz domatesleri kapak olarak kapatalım.
- Tencereye eklenecek suyu için olan gereçleri düzgünce çırpalım. Tencereye kenarından suyu dökelim, üzerine bir porselen tabak kapatalım. Dolmalarımız dik dursun diye tabağı koyalım dağılmasın.
- Fokurdayıncaya ocağın altını kısalım. Kısık ateşte denetim ederek bir saat pişirelim. İsteğe nazaran sarımsaklı yoğurtlu yahut sade tüketebiliriz. Afiyet olsun.
Sumaklı, Domatesli, Zeytinyağlı Biber Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







