Somun Ekmek (Fırından Alınmış Gibi)

Somun Ekmek (Fırından Alınmış Gibi) Tanımı İçin Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı ılık su
Somun Ekmek (Fırından Alınmış Gibi) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bir kaba ılık su, şeker ve maya konulup karıştırılır, mayanın etkinleşmesi beklenir. Hamur yoğurmak için derin bir kaba un ve tuz konur.
- Aktifleşmiş olan mayalı karışım ek edilir, yoğurmaya başlanır hafif ele yapışan yumuşak, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar 8-10 dakika yeterlice güzelce yoğrulur.
- Üzerini kapak yada streç sinemayla kapatıp bir gece buzdolabında mayalanmaya bırakılır. Gece sonunda oda sıcaklığında yaklaşık 30 dk bekletilen hamuru elimizle şöyle bir toparlayıp unladığımız tezgaha alırız.
- 2 modüle bölüp beze haline getirilir. Birinci beze elimizle bastırarak hafif açılır, bir ucundan öteki ucuna kadar dıştan içe yanlışsız bastırarak yuvarlanıp rulo üzere katlanır, ince uzun biçim verilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Öteki beze için de birebir süreç uygulanır.
- Bütün bezeleri fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine pak bir bez örtüp, 15-20 dakika daha mayalandırılır.
- Fırın 230 derecede ısıtılır. Isındıktan sonra tepside mayalanmış olan ekmeklerin üzerine fırçayla bol su sürülür.
- Ucu keskin ve tırtıklı olmayan bir bıçakla ortadan değil yanlardan süratlice çizik atılır, çabucak fırına verilir (orta rafta)fırının tabanına yarım çay bardağı su döküp, kapağını kapatıp 200 dereceye düşürülür.
- Bu süreçleri süratlice yapmalısınız ki fırının ısısı çok düşmesin. Daha sonrasında alt-üst nar üzere kızarmış, ortası hazır ekmek üzere açılmış, dışı çıtır, içi yumuşacık ekmeklerimiz hazır.
Somun Ekmek (Fırından Alınmış Gibi) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







