Sivas Kömbesi (Patatesli)

Sivas Kömbesi (Patatesli) Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için;
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı ılık su
- 1/2 (yarım) paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4.5-5 su bardağı un
İç harcı için;
- 5 adet büyük patates
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Maydanoz
Arasına sürmek için;
- 50 gram tereyağ
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
Üzerinin sosu için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 tane yumurta sarısı
- 1/2 (yarım) çay bardağı süt
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
Sivas Kömbesi (Patatesli) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamurumuz için tüm sıvı materyalleri ve mayayı karıştırıyoruz.
- 5 dk aktifleştikten sonra unumuzu yavaşça ek edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
- Tezgahta biraz daha özleştirdikten sonra üzerini örtüp 40 dk mayalanmaya bırakıyoruz.
- Bu ortada iç harcı için patatesimizi haşlayıp soğutuyoruz.
- Tavamıza soğan ve yağı koyup kavuruyoruz.
- Ardından salça maydanoz ve baharatları ekleyip biraz daha kavurup altını kapatıyoruz.
- Mayalanan hamurumu 2 eşit kesime ayırıyoruz.
- Ben iki ölçü yaptığım için 4 e böldüm fotoğraf sizi yanıltmasın!!!
- İlk hamurumuzu büyük yuvarlak tepsi boyutunda açıyoruz içine erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı gezdiriyoruz.
- Sonra hamurumuzu 4 e katlıyoruz.
- Merdane yardımı ile tepsimize nazaran açıp birinci katı tepsimize yerleştiriyoruz.
- Arasına hazırladığımız patatesli harcımızı yayıyoruz.
- İkinci katı da tıpkı formda açıp tepsiye yerleştirip kenarlarını içe hakikat bastırıyoruz.
- Bıçakla istediğimiz hali verip, üzerine dökmek için tüm sıvı gereçleri karıştırıp üzerine döküyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200° lik fırında üzerine kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırından çıkan kömbemizin üzerini örtüp dinlendikten sonra dilediğimiz üzere servis ediyoruz. Afiyet olsun 😊.
Sivas Kömbesi (Patatesli) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






