Şanlıurfa Usulü Borani

Şanlıurfa Yordamı Borani Tanımı İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı börülce (Urfalılar lolaz der)
  • 500 gram olağan dana kuşbaşı (isteğe bağlı kuzu da olabilir)
  • 2 kesim ilikli kemik
  • 1 bağ pancarın sapları
  • 2 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 diş sarımsak

Köftesi için;

  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 tane yumurta
  • Yarım tane ıslatılmış somun yahut ekmek
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı Urfa isotu

Şanlıurfa Yolu Borani Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak nohutlarımızı ve börülcelerimiz farklı ayrı yıkayıp nohutlarımızı düdüklüye, lolazımızı tencereye koyup üzerlerini geçeçek kadar su çekip kapakları kapalı halde ocağa koyuyoruz nohutlar 40 dk börülceler hafif dirilik kalana kadar pişiriyoruz.
  2. Daha sonra köfte için ayarladığımızı bulguru ve irmiği köfte leğenine koyup üzerine sıcak suyumuzu çekip üzerine bir tepsi kapatıyoruz.
  3. Daha sonra bulgurlar suyunu çekince ekmeklerimizi yeterlice suyunu sıkıp ekliyoruz ,baharatlarımızı ekliyoruz ,yumurtayı kırıyoruz ,1 saat büsbütün yumuşayana kadar yoğuruyoruz şayet hamur yoğurma makineniz varsa makine de 40 dk yoğurtup daha sonra 20 dk da elinizde yoğurun .
  4. Elinizin lezzeti geçer köfteye yoğurduğumuz köfteyi nohuttan 1 tık daha büyük olucak biçimde bütün köftemizi yuvarlıyoruz.
  5. Yuvarladığımız köfteleri bir kenara bırakalım.
  6. Şimdi pişen nohut ve börülcemizi denetim ediyoruz pişmişse sularını süzüyoruz, nohutlarımızı kabuklarından ayırıyoruz.
  7. Daha sonra düdüklümüzün içine yarım çay bardağı yağ ve etlerimizi koyuyoruz ,etlerimizi güzelce kavuruyoruz.
  8. Kavrulan etlerin üzerine kemiklerimizi de atalım ,bir çeşit onlar da yağda çevrilsin ,daha sonra 1 litre su ekliyoruz etin üzerine lakin suyumuzun sıcak olduğuna dikkat edelim zira kavrulan ete soğuk su çekilirse et sertleşir lastik üzere olur kaynamasını bekliyoruz .
  9. Kaynayınca düdüklünün ağzını kapatıp etler büsbütün pişip yumuşayana kadar içinde bırakıyoruz.
  10. Etlerimiz de pişince kemik iliğini de bırakmış olucak içinden kevgir yardımıyla kemiklerimizi çıkartıyoruz, içindeki ilikleri kaşığa vurarak çıkartıyoruz ve haşladığımız etin içine doğrayıp atıyoruz .
  11. Etin suyunu dökmeyin sakın daha sonra etin içine evvel nohutları daha sonra börülcelerimizi atıyoruz bir 10 dk kadar kaynatıyoruz .
  12. Daha sonra yıkayıp küçük küçük doğradığımız pancar saplarını başka bir tencere de su kaynatıp sapları içine atıyoruz.
  13. 2 kez karıştırıp çıkartıyoruz ,süzgecimizin içine daha sonra bir tavaya yarım çay bardağı yağ koyuyoruz .
  14. Üzerine de süzgeçdeki pancar saplarımızın suyunu güzelce sıkıp tavaya atıyoruz ve renkleri hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz (sarı turuncu ortası bir renk oluyor).
  15. Kavrulan pancarlamızı yağıyla birlikte direk olarak yemeğimizin içine döküyoruz bir 5 dk daha kaynatıyoruz yemeğimizi ki özdeşleşsin.
  16. Kızartma tavamızı ayarlıyoruz ve yaptığımız köfteleri kızgın yağda kızartıyoruz fakat onları yemeğin içine dökmeyin farklı bir tabak ayarlayıp içine koyun, daha sonra havanımızın içine 3 büyük diş sarımsak koyuyoruz ve dikkat ediyseniz yemeğe tuz hiç atmadım ,1 tatlı kaşığı tuzu sarımsağın üzerine atıyoruz ve uygunca dövüyoruz.
  17. Dövülen sarımsakları da yemeğimizin içine döküyoruz ve düzgünce karıştırıyoruz.
  18. Artık yemeğimiz hazır öncelikle ayarladığımız çukur tabağımıza yemeği koyuyoruz sonra üzerine kızarttığımız köftelerimizi koyuyoruz yanında 1 kase çırpılmış yoğurtla servis edebilirsiniz herkese afiyet olsun 🤗.

Şanlıurfa Yöntemi Borani Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Orjinal Tarifiyle Taş Kadayıf
Lokmalık Poğaça
Hira Tatlısı
Yumurtalı Ispanak
Tel Şehriyeli Sebze Çorbası
Labne Dolgulu Krep (Kahvaltı)
Hdabla | © 2025 |