Profiterol ( Püf Noktalarıyla )

Profiterol ( Püf Noktalarıyla ) Tanımı İçin Malzemeler

Pate a choux (pataşu) hamuru;

  • 125 gram margarin yahut tereyağ
  • 1 su bardağı su (200ml)
  • 1 su bardağı un (6 yemek kaşığı)
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 adet yumurta (l boy)

İç kreması;

  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket krema (100ml)

Çikolata sosu için;

  • 200 ml sıvı krema
  • 160 gram bitter ve sütlü çikolata
  • 1 çay kaşığı tereyağ

Süslemek için isteğe nazaran;

  • Toz yahut pirinç antepfıstığı

Profiterol ( Püf Noktalarıyla ) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle iç kremasını hazırlayalım, bir gece evvelden yapmanızı tavsiye ederim, tencereye süt, un, nişasta, toz şeker ve yumurta sarısını alalım biraz tel çırpıcı ile çırpalım ve ocağa alıp orta yüksek ateşte pişirmeye başlayalım.
  2. Kıvamı yoğunlaşıp kaynayınca ocağın altını kapatıp, tereyağ ve vanilyayı ekleyip karıştırın, oda ısısına gelince üzerine değecek formda streç sinemayla kremanın üzerini kapatıp bir kaç saat buzdolabına dinlenmeye kaldırın.
  3. Bir gece bekletirsenizde olur, sonra dolaptan çıkartıp katılaşmış olan kremanın kıvamını açmak için azar azar süt kremasını ekleyin evvel spatula ile sonra yavaş yavaş çırpıcı ile yahut mikserle çırpın kremayı fazla kullanmayın ben 100 ml yazdım lakin daha az olarak da kâfi olabilir kremanızın kıvamı akışkan olmasın biraz ağır kıvam olması daha âlâ, isteğe nazaran toz kremşanti de eklenebilir ben tercih etmedim.
  4. Pataşu hamuru hazırlamak için bir tencereye suyu ve margarini alalım ocağın altını açıp ısıtmaya başlayın.
  5. Yağ eriyip su kaynayınca unu ekleyin, tuz ve şekeri ekleyin spatula ile daima karıştırın biraz topaklanabilir ancak değerli değil karıştırdıkça toparlanacak.
  6. Toparlanan kıvamı düzelen hamurun ocağın altını kapatıp süratli soğuması için açık bir tabağa aktarabilir karıştırarak soğumasını sağlarsınız.
  7. Oda sıcaklığına gelen hamuru tekrar çukur kaba aktarıp tek tek yumurtaları ekleyip çırpın, her bir yumurtayı ekleyip farklı başka çırpın, kıymetli kısmı bu yumurtaları tek tek ekleyip mikserle çırpmak, hafif yapışkan kremsi kıvam alan hamuru krema sıkma torbasına alabilirsiniz, yahut iki kaşık yardımı ile yağlı kağıt serili fırın tepsisine hafif aralıklarla ceviz büyüklüğünde dizebilirsiniz.
  8. Tepe kısmı sıkma torbası ile sıkınca sivri kalırsa elinizi hafif nemlendirip parmağınızla bastırıp hamuru düzeltebilirsiniz, fazla büyük yapmamaya itina göstermenizi tavsiye ederim tabi lokmalıktan daha büyük olsun isterseniz tercih sizin.
  9. Önceden uygun ısıtılmış 200°c fırında fanlı ayarda verilen müddetler boyunca hiç fırın kapağını açmadan birinci evvel 15-18 dakika kadar pişiriyoruz.
  10. Ardından fırın ısısını 150°c ye indirip 25-28 dakika daha pişirip hoş kızardıysa fırını kapatıp katiyetle fırının kapağını hiç açmadan en az 20 dakika fırının kendi sıcaklığında kalmasını bekleyin .
  11. Ardından fırının kapağını yarı aralık biçimde 8-10 dakika açık bırakın akabinde tepsiyi fırından çıkartın, bu halde uyguladığım vakit hamurlarım hiç sönme yapmadı.
  12. Sürenin sonunda hamurları fırından çıkartıp taban kısmına ufak delik açın ve sıkma torbasındaki iç kremanızı ucunu hafif çapraz tabana açtığınız kısımdan daire çizer üzere kenarlara yanlışsız sıkalım tam doldu ise ucu çıkartın.
  13. Krema torbası yerine ortadan hamurları kesip tatlı kaşığı ile de isterseniz kremayı koyabilirsiniz fakat sıkma torbası ile çok rahat kolay oluyor.
  14. Son olarak da çikolata sosu hazırlamak için ufak tencereye 200 ml süt kremasını koyalım ve ocağa alıp karıştırın kısık ateşte kenarlardan baloncuk oluşmaya başlayınca ocağı kapatıp bitter ve sütlü çikolataları ufak modüllere kesip kremanın içine atalım bir çay kaşığı tereyağını da ekleyip güzelce krema çekilene kadar karıştırın.
  15. Profiterol toplarını porsiyonluk servis tabaklarına alıp çikolata sosu üzerine büsbütün dökebilirsiniz isteğe nazaran antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz, afiyetle;).

Profiterol ( Püf Noktalarıyla ) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Meşhur Edirne Tencere Köftesi
Evimde Sıradan Bi Kahvaltı
Pırasalı Börek
Kartopu Pasta
Pastane Kurabiyesi
Hindistan Cevizli Bisküvili Pasta (Videolu)
Hdabla | © 2025 |