Pirpirim (Semizotu) Aşı (Gaziantep)
Pirpirim (Semizotu) Aşı (Gaziantep) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı haslanmış börülce
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı yeşil mercimek
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1 büyük kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1 kaşık karışık salça (isteğe nazaran arttırılıp azaltılabilir)
- Servis tabağı dolusu doğranmış pirpirim (semizotu)
- Tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu (artırıp-azaltilabilir)
Üst sosu:
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı nane
- Çeyrek çay kaşığı karabiber
Pirpirim (Semizotu) Aşı (Gaziantep) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Uygun bir tencereye mercimek yıkanarak konulur.
- Üstüne biraz su eklenerek kaynayana kadar pişirilir.
- Kaynadığı an siyah suyu dökülüp süzülür mercimek geri tencereye alınıp üstüne kaynar su konulur. (bu su yemeğimizi oluşturacak su. Bu yüzden kendi damak zevkinize nazaran artitirip azaltabilirsiniz.).
- Mercimek yumuşayana kadar pişirilir.
- Pişince içine haşlanmış börülce, haşlanmış nohut ve bulgur konulur karıştırılır.
- Birkaç dk kaynadıktan sonra içine minik minik doğranmış soğan ve halka halka doğranmış sarımsak eklenir.
- Hemen gerisinden karışık salça eklenir.Karışık salça yoksa yarım kaşık biber yarım kaşık domates salçası konulur.Karıştırılır şeker eklenip kaynamaya bırakılır.
- Malzemeler özleştikten sonra doğranmış semizotu eklenir karıştırılır.
- Birkaç dk semizotuyla kaynaması kâfi. (taze olduğu için çabuk pişiyor. )
- Semizotu da olduktan sonra tuzu ve limontuzu damak tadına nazaran atılır karıştırılır.
- Üst sosu için bir cezvede yağ ısıtılır, ısınan yağın üstüne nane ve karabiber eklenip yemeğin üstüne dökülür. On dk dinlenen yemek sıcak servis edilir.
Pirpirim (Semizotu) Aşı (Gaziantep) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
















