Petibör
Petibör Tanımı İçin Malzemeler
Kreması için:
- 800 ml süt
- 140 gram şeker/ 1 bardaktan bir buçuk parmak eksik
- 1 yumurta sarısı
- 40 gram nişasta/ 1 bardağın üçte biri kadar 1/3
- 115 gram un/ 1 bardaktan bir parmak eksik
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ yahut margarin
- 1 paket vanilya
- 1 Türk kahve fincanı soğuk süt
- 1 poşet sade krem şanti
Hamuru için:
- 205 gram su / 1 bardak (kullandığım bardak ölçüsü 200 ml)
- 1 çimdik tuz
- 100 gram tereyağı yahut margarin
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı şeker/ 10 gr
- 145 gram un/ 1 su bardağından bir yemek kaşığı fazla
- 4 adet iri yumurta (l)
Üzeri için:
- 1 poşet sade krem şanti
Süslemek için:
- Hindistan cevizi
- Toz yeşil fıstık v.s
Petibör Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kreması için süt,şeker,yumurta sarısı,un ve nişasta tencereye alınır.
- Sütün birinci olarak yarısı ek edilir ve topak kalmayacak halde çırpılır.
- Ardından kalan süt ek edilerek çırpılmaya devam edilir. Ocağın altı yakılır.
- Karıştırılarak göz göz olup yoğunlaşıncaya kadar pişirilir.
- Ocaktan alınır içerisine sıcakken vanilya ve tereyağ ek edilir.
- Tekrar güzelce karıştırılır.
- Üzeri hava almayacak halde streçlenip, oda ısısında soğumaya bırakılır.
- Soğuk süt, şantiyle birlikte sertleştirilir.
- Soğuyan muhallebi bir defa mikserle çırpılır, akabinde sertleşmiş şantiyle birleştirilerek mikserlenir. Hamuru için tencereye sırasıyla su,tuz,yağ,vanilya ve şeker alınarak kaynaması beklenir. Kaynadığı anda unu ek edilir ve kısık ateşte hamur toparlanana kadar karıştırılarak pişirilir. Hamur toparlandığında oda ısısında soğumaya bırakılır.
- Soğuduktan sonra içerisine tek tek yumurtalar ek edilir.
- Her yumurta eklendiğinde yaklaşık yarım saniye mikserle çırpılır.
- Hamur sıkma torbasına doldurularak, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine aşikâr aralıklarla,istenilen büyüklükte yuvarlak olacak biçimde sıkılır (eğer sıkma torbası yoksa iki kaşık yardımıyla da bu süreç yapılabilir).
- Isıtılmış 180 derece alt/üst ayar fansız fırında 45-50 dk hamurlar uygunca kızarana kadar pişirilir.
- Pişen ve soğuyan hamurlar ortadan ikiye kesilir.
- Taban kısımlarına bol biçimde krema sıkılır yahut kaşıkla doldurulur.
- Üst kısımları yani kapakları eritilmiş çikolatalara,ardından dileğe nazaran hindistan cevizi,kıyılmış çikolata yada yeşil fıstığa batırılarak kremaların üzerlerine oturtulur.
- Mümkünse bir gece yada en az 4-5 saat buzdolabında dinlendirilerek servis edilir. Afiyet olsun 😋.
Petibör Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












