Patatesli Malatya Kömbesi
Patatesli Malatya Kömbesi Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- Dolu dolu 1 çay kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için;
- 4 adet büyük uzunluk patates
- 1 adet soğan
- 1’er tatlı kaşığı tuz
- Kırmızı toz biber
- Pulbiber
Patatesli Malatya Kömbesi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Patateslerin kabuklarını soyup yumuşayana kadar pişiriyoruz.
- Yumuşayan patateslerin suyunu süzüyoruz ve eziyoruz.
- Tavaya sıvı yağ ekleyip pembeleşene kadar pişiriyoruz.
- Pembeleşen soğanların üzerine patatesleri ekleyip yavaşça karıştırıyoruz.
- Baharatlarını da ekleyip birkaç tıp karıştırdıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
- Hamuru için kuru gereçlerin hepsini bir ortaya getiriyoruz, karıştırıyoruz.
- Ilık suyunu yavaş yavaş ekliyoruz.
- Poğaçadan sert makarna hamuruna biraz yakın kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
- 15-20 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
- Dinlenen hamuru 7 eşit modüle ayırıyoruz.
- İlk bezeyi unladığımız tezgahta açıyoruz.
- Yağladığımız fırın tepsisinin üzerine birinci yufkayı seriyoruz.
- İç harçan az ölçüden alıyoruz (her kata ekleyeceğimiz için 6 ya böleceğimiz biçimde ekliyoruz) ve harcı dağıtıyoruz.
- Diğer tüm bezelere de birebir süreci yapıyoruz ve tepsiye diziyoruz. (yufka-iç harç, yufka-iç harç şeklinde) üzeri için yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı yoğurdu çırpıyoruz ve kömbenin üzerine döküyoruz.
- Her tarafına güzelce yaydırdıktan sonra dilimliyoruz.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
- Kömbemiz hazır ve deneyen herkese şimdiden afiyet olsun dilerseniz kıymalı dilerseniz ıspanaklı olarak da yapabilirsiniz. Her yörede kömbe farklı biçimlerde yapılmaktadır. Ama Malatya’da benim yapılışını gördüğüm kömbe bu formdaydı. Ve tadı nitekim inanılmaz lezzetli, denemenizi tavsiye ederim.
Patatesli Malatya Kömbesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











