Özbek Pilavı
Özbek Pilavı Tanımı İçin Malzemeler
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 350 gram kuzu kuşbaşı
- 3 adet havuç
- 2 adet soğan
- 2 su bardağı pirinç
- 1 baş sarımsak
- 1 adet kuru acı biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 800 ml sıcak su
Özbek Pilavı Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk evvel başka bir yerde pirinçlerin üzerine sıcak su dökün o halde bekleyecek.
- Tencereye 1/2 su bardağı sıvı yağı ekleyin, yağı yüksek ateşte kızdırın.
- 350 gram kuzu kuşbaşını ekle ve yüksek ateşte kavurmaya başlayın.
- İlk 4 dakika: et suyunu salmaya başlar. Karıştırarak pişirin.
- Sonraki 5 dakika: et, suyunu büsbütün çeker ve rengi dönmeye başlar (kızarmaya yakın bir görüntü).
- Daha sonra etleri bir tabağa alın.
- Yemeklik doğradığın 2 adet soğanı ekleyin.
- Orta ateşte 5 dakika boyunca kavurun. Soğanlar yumuşar ve hafif kahverengileşir.Onları da bir tabağa alın.
- Jülyen kalın doğradığın havuçları tencereye ekleyin.
- Orta ateşte 5 dakika kavur, havuçlar biraz yumuşar.
- Daha sonra ocağın altını kıs üzerine eti ve soğanları ekle karıştırın. Sarımsağı koy bütün olarak, 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- Üzerine sıcak suyu ekle harlı ateşte kaynayana kadar bekle ve sonra altını kısıp kapağını kapat 40-45 dakika bu halde pişirin.
- Tüm materyaller suyun içinde olmalı.
- Etler büsbütün yumuşayana kadar kapağı kapalı halde pişirin.
- Gerektiğinde orta sıra karıştır ve etin yeterlice piştiğinden emin olun.
- Süzdüğün 2 su bardağı basmati pirinçi tencereye düzgünce yayın.
- Not: pirinci karıştırma; suyun üstüne düzgünce yayılmalı.
- Suyun, pirinçi yaklaşık 1 cm kadar geçmesi gerekiyor.
- Gerekirse biraz daha sıcak su ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapat ve kısık ateşte 10-15 dakika pirinçin suyunu büsbütün çekmesini bekleyin.
- Ara sıra denetim et, suyun büsbütün çektiğinden emin olun.
- Pilav piştiğinde ocağı kapatın.
- Tencerenin kapağını kapalı tutarak pilavı 30 dakika dinlendirin.
- Pilavı nazikçe karıştırarak alt-üst edin.
- Servis tabağına al ve sıcak servis yapın.
- Bu biçimde hem et tam kıvamında yumuşak olacak hem de pirinç tane tane ve lezzetli olacaktır. Afiyet olsun.
Özbek Pilavı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








