Mayalı Poğaça
Mayalı Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı ilik süt
- 1 su bardağı ilik su
- 1 su bardağı aycicek yagi
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya
- 6 su bardağı un (kontrollü ekleyiniz.)
İçi için:
- Peynir, maydanoz
- Sucuk
Üzerine:
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörekotu
Mayalı Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk olarak ılık suyu, şutu, mayayı, yumurta beyazını, şekeri kaba alıp karıştırınız ve mayanın etkinleşmesi için 2-3 dk bekleyin.
- Sonrasında yavaş yavaş unu eklemeye başlayın. Birinci 3 bardak unu ekledikten sonra tuzu ve yağı da ekleyiniz. (mayanın ölmemesi için tuz ve yağı bu etapta ekleyiniz) devamında ünü eklemeye devam ediniz ele yapışmayan ve çok sert olmayan hamur elde edeceğiz. Unu denetimli olarak yavaş yavaş ekleyiniz. Hamuru 10 dk kadar güzelce yoğurunuz.
- Yoğurduğunuz hamuru streçleyip üstünü bezle örterek 1 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakınız. Hamur 1 saat sonunda yaklaşık 2 katına çıkmış olmalı.
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp havasını almak için tekrar bir defa yoğurun sonra 20 eşit kesime ayırıp biçim verin. İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz, iç gereçsiz sade de yapabilirsiniz. Tepsiye poğaçaları diziniz. Tepsinin üstünü bezle örtüp yarım saate yakın tepsi mayası için bekletiniz.
- Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu-susam serpiniz. Evvelce ısıtılan 180 derece fırında alt üst fansız üzerleri kızarana kadar pişiriniz. Benim fırınımda yaklaşık 20 dk da pişti.
- Fırından çıkarınca üzerine bez koymadım, zati mayasını güzel alan poğaçalar yumuşak oluyor, hamurlaşmaması için örtmeye gerek yok. Deneyecek olanlara afiyet olsun😊
Not:İsterseniz form verme evresinde hamurun içine tereyağı sürüp katlayıp hal de verebilirsiniz bu biçimde daha geç bayatlayacak ve açma üzere olacaktır.
Mayalı Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











