Lahanazanya
Lahanazanya Tanımı İçin Malzemeler
- 1 büyük lahana
- Yarım kilo kıyma
- 2 büyük soğan 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 domates
- İstenen baharatlar
- Tuz
Beşamel sos için;
- 3 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı un (maalesef unu kullanmadan olmuyor bu sos, biraz kıvam için mecburuz )
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Rendelenmiş kaşar
Lahanazanya Tanımı Nasıl Yapılır?
- Lahanayı 2 ye bölüp düdüklü tencerede tam pişmişe yakın biçimde pişirilir.
- Fissler düdüklüde 6 dakika kadar pişirdim ben.
- Lahana bir kenara alınır.
- İç harcı için soğanlar yağda kavrulur.
- Sarımsak eklenir kıyma da eklenip kavurmaya devam edilir, salça eklenip kavrulurken domates de eklenir.
- Baharatlar ,tuzu eklenip suyu çekene kadar pişirilir. (benim kıymam yağlıydı o sebeple yağı az tuttum. Siz istediğiniz kadar yağ koyabilirsiniz).
- Beşamel sos için mecburen un kullanmak zorundayız.
- Normalde yarım su bardağı kadar konuyor bu tarife nazaran lakin ben 2 yemek kaşığı koydum ve çok dolu değildi.Biraz cıvık oldu ancak sonraki gün taraf uygun toparladı.
- Yağda un çok az kavrulur. Kavurdukça glisemik indeks artıyor zira.
- Süt eklenir kaynayana kadar pişirilir.
- Ben biraz kaynattım baharat ve tuz atılıp kapatılır.
- Haşlanmış lahanalar ayrılır tek tek.
- Borcamın en altını kaplayacak biçimde dizilir üstüne kıymalı harç konur.
- Daha sonra başemal sos sonra tekrar lahana, kıymalı harç ,başemal diye devam edilir.
- En son başemal sostan sonra üzerine kaşar rendelenip kaşar kızarana kadar 200 derece alt ve fan açık formda fırınlanır. Afiyet olsun.
Lahanazanya Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















