Kuru Patlıcan Biber Dolması
Kuru Patlıcan Biber Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 10 adet kuru patlıcan
- 10 adet kuru dolma biber
- 2,5 su bardağı pirinç
- 3 adet orta uzunluk kuru soğan
- 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber (acılı isterseniz arttırabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tutam dereotu (ince kıyılmış)
- 2 su bardağı sıcak su
Sunum için;
- Limon
Kuru Patlıcan Biber Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları bol su koyduğumuz tencerede orta ateşte su kaynamaya başladıktan sonra, 10 dakika daha haşlayalım. Bu etapta patlıcanların üzerine bir kevgirle bastıralım. Patlıcanların her yerinin ıslanmasını sağlayalım.
- Patlıcanlar haşlanmaya devam ederken biberleri de ekleyip 5 dakika daha haşlamaya devam edelim.
- Haşlama bittikten sonra tencereyi ocaktan alalım. 10-15 dakika daha sıcak suyun içinde bekletelim. Sonra suyunu süzelim ve soğuk sudan geçirelim.
- Yemeklik doğradığımız kuru soğanları zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.
- Ardından domates ve biber salçasını ek edip kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirinçi ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Pirinç ile kavururken tuz ve baharatlarını, ince kıyılmış maydanozu ve dereotunu da ekleyip biraz daha kavuralım.
- Kavurma işi bitince 1 su bardağı sıcak su ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak pirinçler suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika kadar pişirip ocağın altını kapatalım. Son olarak 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyarak karıştıralım.
- Patlıcan ve biberlerin içini çok bastırmadan yaklaşık 3/4 oranında iç harçla dolduralım. Pişerken şişeceği için çok doldurmamaya dikkat edelim.
- Doldurulan biber ve patlıcan dolmaların açık ağızları üst gelecek halde tencereye sıkıca yerleştirelim. Üzerine dolmaların uzunluğu hizasına kadar sıcak su koyalım ve üzerine tabak kapatalım.
- Kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika kadar dolmalar suyunu çekene kadar pişirelim. Piştikten sonra limon ile servis edelim. Afiyet olsun.
Kuru Patlıcan Biber Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


















