Kuru Biber Patlıcan Dolması (Diyarbakır Usulüyle)

Kuru Biber Patlıcan Dolması (Diyarbakır Usulüyle) Tanımı İçin Malzemeler
- Biber ve patlıcan kurusu
İçi için;
- 2 su bardağı pirinç
- 200 -300 gram kıyma (bıçak ortası etiniz varsa daha da lezzetli olur )
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı 5 türlü baharat
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- Tuz
- 1 adet büyük kuru soğan
- 3 -4 diş sarımsak
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı tane sumak
Kuru Biber Patlıcan Dolması (Diyarbakır Usulüyle) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kurutulmuş biber ve patlıcanlarımızı bir ölçü suyla tenceremizde haşlıyoruz ,patlıcan biraz daha geç piştiği için suyumuz kaynadıktan sonra orta ara karıştırarak her tarafının pişmesine ihtimam gösterelim .
- Su kaynadıktan sonra 10- 15 dk kadar haşlanacak bunu da orta ara dokunup yumuşayıp yumuşamadığına bakabilirsiniz.
- Biber de birebir form kaynayan suya 5 -10 dk kadar haşlanması kâfi.
- Dolmanın iç materyaline başlamadan evvel sumağı küçük bir çaydanlık dolmaya yetecek kadar suyla bir taşım kaynatıp dinlensin.
- Öncelikle pirincimizi yıkıyoruz.
- Ardından kıyma,salça,tuz,doğranmış maydanozu,yemeklik doğranmış soğanı,rendelenmiş sarımsağı, baharatları ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
- Sonrasında biber ve patlıcanların içlerini doldurup tenceremize ağzını uygunca kapatıp yerleştiriyoruz.
- Hepsini doldurduktan sonra sumağı süzgeçten geçip sumağın suyuna bir tepeleme tatlı kaşığı kadar domates salçası ,çeyrek çay bardağı kadar da yağ bir çay kaşığı kadar da tuz eklenebilir.
- Dolma taşınız varsa üzerine yerleştirip pişmeye bırakıyoruz .
- Dolmanın pişip pişmediğini de bilmeyenler için orta ara kaynadıktan sonra bir dolmanın içinden çok az pirincim pişip pişmediğine bakılır.
Kuru Biber Patlıcan Dolması (Diyarbakır Usulüyle) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

