Kruvasan
Kruvasan Tanımı İçin Malzemeler
- 200 ml ılık su
- 1 çay bardağı ılık süt (100 ml)
- 1 çay bardağı sıvıyağ (100 ml)
- 1 paket kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı
- Un (bardak ölçüm 200 ml)
Arasına;
- 200 gram tereyağ yahut margarin (eritip yoğunlaştırın, krema kıvamı gibi)
Üzerine;
- 1 yumurta sarısı
- 2-3 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Kruvasan Tanımı Nasıl Yapılır?
- Karıştırma kabına, suyu, sütü, şekeri ve mayayı koyup karıştırın.
- Mayanın kabarmasını bekleyin.
- Maya kabarınca, tuzu sıvıyağı ekleyip karıştırın.
- Yavaş yavaş unu ekleyip biraz sert kıvamlı bir hamur yoğurun.
- Elinizi yağa batırıp hamuru toparlayın.
- Hamurun üzerini kapatıp bir saat mayalandırın.
- Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 4-5 eşit bezeye bölün.
- Üzerlerini unlayıp açabilginizce hepsini eşit formda açın.
- Tek tek çokça yağ sürüp 4 açtığınız bezeyi üstüste koyup kenarından biraz çekiştirin.
- Sonra gösterdiğim üzere katlayın.
- Her katladığınız kısma kesinlikle çokça yağ sürün.
- Tepsiyi çokça unlayıp katlanmış hamuru koyun.
- Üzerinide unlayıp güzelce poşetle sarıp buzluğa koyup yarım saat bekletin.
- Yarım saatin sonunda hamuru kare formunda ne çok ince nede çok kalın açın.
- Hamurun nahoş tarafın üste çevirin.
- Kenarları düzgün olması için ince formda kesin.
- İki eşit modüle kesin.
- Sonra eşit üçgenler kesip çektirerek rulo yapın tepsiye dizin.
- Tepsiyi fırına koyup 1 saat tepsi mayası yaptırın yumurta sarısı, yağ ve sütü çırpın ve mümkünse varsa yağ fisfısına koyup mayalanmış kruvasanlara çokça sıkın.
- Fırçayla sürünce havası ınıyor bu usul çok uygun oluyor.
- 210 derece evvelce ısıtılmış fanlı atarda üzerleri ve altı güzelce kızarana kadar pişirin. Yemelere doyamıyacaksınız. Dilerseniz çikolatalı da yapabilirsiniz.
Kruvasan Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






