Kıymalı Beşamel Soslu Patlıcan

Kıymalı Beşamel Soslu Patlıcan Tanımı İçin Malzemeler

  • 2 adet bostan patlıcanı
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 litre su (patlıcanları ıslatmak için)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 350-400 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil köy biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Çeyrek yemek kaşığı domates salçası
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 adet rendelenmiş domates(konserve kullandım)
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber

Beşamel sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Yarım kase kaşar peyniri rendesi

Taban sosu için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kekik

Kıymalı Beşamel Soslu Patlıcan Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Bostan patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım, iki parmak kalınlığında ne çok ince ne çok kalın olacak halde halka halka keselim ve tuzlu suda 20 dakika kadar bekletelim akabinde suyu dökelim.
  2. Patlıcanları yağlı kağıt serili fırın tepsisine diziyoruz ve bir kaseye biraz sıvı yağ alıp fırça ile her patlıcanın üzerine sıvı yağ sürüyoruz.
  3. Önceden ısıtılmış 180°c fırında kızarana kadar 25-30 dakika kadar pişiriyoruz ( isteğe nazaran tavada bol yağda kızartabilirsiniz).
  4. Geniş tavayı ocağa alıp ısıtalım ve içine kıymayı alalım ve üzerine çeyrek çay bardağı su ekleyip kaşıkla açarak kavuralım, karıştıralım.
  5. Suyunu bırakıp çekince sıvı yağ ekleyelim ve küçük doğradığınız kuru soğan ve ezilmiş sarımsağı ekleyip 3-4 dakika kavuralım, kırmızı ve yeşil biberi minik küp küp doğrayıp ekleyelim kavurmaya devam edelim, salçaları ve domates rendesini ekleyelim, tuz ve baharatları ekleyelim.
  6. Yarım su bardağından biraz az su ekleyelim ve 5-6 dakika daha pişirip ocağın altını kapatalım.
  7. Kızarmış olan fırından çıkarttığınız patlıcanları fırın kabının tabanını yağlayıp dizin, patlıcanların göbek kısmına kaşıkla hafif bastırıp az çukurlaştıralım, kıymalı harçtan iki yemek kaşığı kadar tepeleme olacak kadar patlıcan dilimlerinin üzerine paylaştıralım.
  8. Beşamel sos için ufak tencereye tereyağı az sıvı yağ ekleyip unu ekleyip bir kaç dakika kavuralım bir bardak sütü ekleyip daima karıştıralım.
  9. Kıvamı yoğunlaşınca tuz ve karabiberi ekleyip kaynayınca ocağın altını kapatalım, sıcağı biraz çıkınca kıymalı patlıcanların üzerine yarım yemek kaşığı yahut bir yemek kaşığı kadar beşamel sosu kıymanın üzerini fazla fazla kaplamayacak biçimde paylaştıralım.
  10. Rendelenmiş kaşar peynirini de birer tutam üstüne ekleyelim, isteğe nazaran yarımşar çeri domates ile her birinin üzerini süslemek için eklenebilir.
  11. Tabanı için bir su bardağı suya yarım yemek kaşığı salça ekleyip karıştırın, az tuz ve kekik serpebilirsiniz ve bu karışımı patlıcanların tabanına dökün.
  12. Önceden ısıtılmış 190°c de fanlı ayarda üzeri kızarana kadar pişirelim 25 dakika da kızarabilir, pişen yemeğimizi fırından çıkartıp beş dakika dinlendirip servis edebilirsiniz, afiyetle;).

Kıymalı Beşamel Soslu Patlıcan Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası
Patlıcan Sarma
Mayasız Bayatlamayan Poğaça
İçli Börek (Yöresel Tarif)
Bolonez Sos Eşliğinde Ricotta Ve Brokoli Dolgulu Cannelloni
Rulokatlı Pasta
Hdabla | © 2025 |