Kayseri Yağlaması (Şebit)
Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 3 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- Tuz
Kıymalı harç için;
- 450-500 gram kıyma
- 2-3 tane soğan (ben 3 orta uzunluk kullandım sevmeyen 2 de koyabilir)
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tane kırmızı biber
- 2 tane yeşil biber
- 3 – 4 adet domates
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- Karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 silme çay kaşığı kimyon
- Tuz
Üzeri için;
- Yoğurt
- Sarımsak (isteğe bağlı)
Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamur için öncelikle unu ve tuzu karıştırma kabına alarak ortasını açalım.
- Mayayı da ekleyip ılık su ve sütü azar azar koyarak ortasından yoğurmaya başlayalım.
- Dilerseniz maya ile birlikte biraz zeytinyağı da koyabilirsiniz.
- Ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
- Sonrasında mayalanması için üzerini kapatarak karanlık ılık bir ortamda 2 saat bekletelim.
- Hamurun mayalanmasını beklerken kıymalı harcımızı hazırlayalım.
- Öncelikle kıymayı ve suyu kullanacağımız tencereye ekleyip altını açalım.
- Pişmeye başlarken sıvı yağını da ekleyelim.
- Su sayesinde kıyma hem topak topak kalmayacak hem de yumuşak olacak.
- Soğanı da ekleyelim ve suyu kalmayana kadar pişirelim.
- Domates ve tereyağı hariçindeki öteki materyalleri de ekleyelim.
- Hepsi piştikten sonra domateslerimizi kabuklarını soyup küçük küçük doğrayarak ekleyelim.
- İsterseniz domates sos da kullanabilirsiniz.
- En son tereyağı ve baharatları ekleyip altını kapatalım. (suyu az gelirse orta ara kaynamış su ekleyebilirsiniz. ).
- Hamurları bezelere ayırıp tek tek açalım. Biz meskende 2 kişi olduğumuz için ben servis tabağı boyutunda hamurlar açtım.
- 10-16 adet ortası bezelere ayırabilirsiniz isteğinize nazaran. Ben hepsinin birebir boyutta olması için tabakla hal verdim.
- Lavaşları pişirirken sosumuzun altını da en kısıkta açalım ki soğumasın.
- Kenara bir örtü hazırlayalım, lavaşlarımız piştikten sonra kurumaması için bu örtünün içine koyacağız.
- Tavamızı yüksek ateşe koyalım. Lavaşları gerili önlü pişirip üst üste örtünün içine koyalım.
- Lavaşlarımızı dörde katlayarak uçta kalan kısımlarını kıymalı sosa batıralım ve tabağa yerleştirelim.
- Her bir lavaşın ortasına kıymalı harcımızdan ekleyerek kat çıkalım.
- En üstteki lavaşa kalan harcımızı ekleyelim.
- Kişi sayısına nazaran dilimleyip ister sarımsaklı ister sade yoğurtla servis edelim. Afiyet olsun🥰.
Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







