İlikli Kemikten Kolojen Yapımı

İlikli Kemikten Kolojen İmali Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kg ilikli kemik (sığır, kuzu yahut dana tercih edilebilir)
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi (kemiklerden kolajenin daha güzel çıkmasını sağlar)
- 1 adet soğan (bütün yahut ikiye bölünmüş)
- 2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 1 adet havuç (büyük kesimlere kesilmiş)
- 1 adet kereviz sapı (isteğe bağlı, lezzet verir)
- 1 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 defne yaprağı (isteğe bağlı, güzel koku için)
- 3-4 litre su
İlikli Kemikten Kolojen Üretimi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kaynar suda 5 dakika haşlayıp süz.
- Kemikleri tencereye koy, üzerine suyu ve elma sirkesini ekle.
- 30 dakika beklet, böylelikle kemiklerden daha fazla kolajen çıkmasını sağlarsın.
- Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükleri bir kaşıkla al.
- Soğan, sarımsak, havuç, kereviz ve baharatları ekle.
- Kısık ateşte en az 12 saat (tercihen 24 saat) pişir.
- Su azaldıkça biraz daha sıcak su ekleyebilirsin.
- İlik suyu piştikten sonra süzüp kemikleri ve zerzevatları çıkar.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 3 aya kadar saklayabilirsin.
Kullanım planı:Günde 100-200 ml (1 çay bardağı – 1 su bardağı) içilebilir. Sabah aç karnına yahut gece yatmadan evvel içmek daha tesirli olur. Çorbalara, yemeklere, pilavlara eklenebilir. C vitamini içeren besinlerle (limon, maydanoz) birlikte tüketmek kolajen emilimini artırır. Zerdeçal ve karabiber ekleyerek anti-inflamatuar tesirini güçlendirebilirsin. Kemik suyunu çorbaya, pilava yahut yemeklere ekleyerek günlük tüketimini çeşitlendirebilirsin.
İlikli Kemikten Kolojen Üretimi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

