Harput Köfte (Elazığ Mutfağı)

Harput Köfte (Elazığ Mutfağı) Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram kıyma
- 1 büyük çorba kasesi çiğ köftelik bulgur ( bulguru Elazığ’dan geliyor ince bulgurdan daha ince bir cins )
- 1 orta uzunluk soğan ( rondodan geçirilecek)
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
- 1 dolu yemek kaşığı nane
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 3 -4 dolu yemek kaşığı kurutulmuş reyhan
- 1 yemek kaşığı tuz
- Yoğurmak için de ılık su
Harput Köfte (Elazığ Mutfağı) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tüm gereçlerimizi bir yoğurma tepsisine alıp çiğ köfte yoğurur üzere ellerimizi ıslatarak yaklaşık 20 dk yoğuruyoruz. (eşlerimizi bu kademede kullanabilirsek daha az yorucu oluyor 😂).
- Yoğurulan hamur kıvamı macun üzere olacak (pişerken çatlamaması için ).
- Macun kıvamına gelen hamurumuzdan nohut büyüklüğünde kesimler koparıp yuvarlıyoruz ve altını üstünü kenarlardan da tutarak hafif bastırıyoruz.
- Şekil verirken parmaklarımız hafif ıslak olursa daha kolay oluyor.
- Hamurumuzdan kesimler yuvarlarken bulgurlu hamur bir yandan kurumuş olabilir, yapın kademesinde tekrar ellerimizi ıslayarak yoğurmak gerekebiliyor.
- Yuvarladığınız kesimleri ben yağlı kayıt serdiğim tepsiye dizip buzluğa attım. Bir 20 dk bekletip buzdolabı poşetlerine porsiyonlayarak doldurdum.
- Bu formda saklanabilir yada pişirmek isterseniz de sos hazırlayıp içinde 10 dk kadar pişirmeniz gerekiyor.
- Sosu için bir tencereye 4-5 yemek kaşığı yağ alıp bir yemek kaşığı domates bir yemek kaşığı biber salçası kavuruyoruz, üzerine 4 su bardağı su ek edip kaynadığında içine köfteleri atıyoruz.
- Pişen köfteler suyun yüzeyine çıkıyor aslında, onları suyuyla birlikte tabağa alıp servis ediyoruz.
- Üzerine maydanoz çok yakışır afiyet olsun 😋.
Harput Köfte (Elazığ Mutfağı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







