Güveçte Kaburgalı Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Güveçte Kaburgalı Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tanımı İçin Malzemeler

  • 2 kg sıkıştırılmış yaprak

İçi için;

  • 2 büyük soğan
  • 2 su bardağı domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • 4 su bardağı pirinç
  • Yarım kg az yağlı kaburga

Suyu için;

  • 6 su bardağı su
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Güveçte Kaburgalı Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle pirinçleri ve öbür bütün materyalleri güzelce yıkayalım.
  2. Maydonoz, dereotu, soğan hepsini minik minik doğrayalım. Yıkanmış süzülmüş pirinçlerin üzerine ekleyelim.
  3. Domates sos salçalar ve öteki tüm gereçleri de ek edip güzelce karıştıralım.
  4. Ben kavanozda yaprak kullandığım için yaprakları haşlamadım. Direkt sardım. Görseldeki üzere sarabilirsiniz. Benim sarmalarım üzere hepsi tıpkı uzunluk olsun istiyorsanız şayet yaprağınız büyükte olsa küçükte olsa daima birebir ölçüde iç kullanırsanız uzunlukları daima birebir olur. Bir ölçünüz olsun ve daima o formda sarın. Sararken ne kadar çok sıkarsanız yaprağınız pişerken daha çabuk patlar ve içleri pişmez tıkır kalır şişemediği için. Pirinçleri pişerken şişmesine çok az müsade edecek kadar sarmanız gerekiyor.
  5. Yaprakları sarıldıktan sonra güveçe kaburgaları koyalım ve bir süre mühürleyelim. Artlı önlü hertarafının mühürlendiğinden emin olalım.
  6. Kaburgalar mühürlendikten sonra ocağın altını kapatalım ve sarmaları yerleştirelim. Bu evrede suyu döktüğümüzde ve pişerken suyun hoş kaynayıp her tarafa eşit dağılabilmesi için bir sıra dümdüz yerleştirin başka sırayı karşıtı istikamete yanlışsız dizin. Bir sıra – bir sıra ı halinde yerleştirin.
  7. Yerleştirme işi bittikten sonra suyunu hazırlayalım. Sarma içinin kabında yaparsanız kapta kalan domates suyu ziyan olmaz. Kaba su için gerekli materyalleri ekleyip sarmaların üzerine yavaş yavaş dökelim. Sadece 1 bardak bu sudan ayıralım.
  8. Sarma taşınız varsa kesinlikle üzerine kapatın. Yoksa porselen düz bir tabak koyabilirsiniz. Bu sayede sarmalar kaynarken rahat bir ortamda olmadığı, üzerinde tartı olduğu için kolaylıkla hareket edemeyecek ve sarmalar açılmayacaktır.
  9. En kısık ateşte yaklaşık 40 dk kadar pişirelim ve ayırdığımız suyuda ek edip 10 dk sonra altını kapatalım.
  10. Piştikten sonra kapağı çabucak açarsanız ve o biçimde servis ederseniz sarmalarınız kararır ve kabuk olur. Güveçte geç soğuyacağı için en azından 3-4 saat bekleyin.
  11. Ben difrize koyarken bir ufak tencerenin içine buzdolabı poşeti koyuyorum (çöp kovasına poşet geçirir gibi) o halde içine tekrar tıpkı + sıralama ile sarmayı yerleştiriyorum 2 sıra kâfi oluyor bize 2 kişi olduğumuz için. İçinin havasını aldırıp sıkıca ağzını bağladıktan sonra tencerede çıkarın. Bu sayede difrizden çıktığında sarmaları tencereye uydurmak için kırmak zorunda kalmayacaksınız.
  12. Poşetlemeyi yaptıktan sonra difrize atabilirsiniz. Etide sarmadan bir akşamlık ayırıp bir arada servis edebilirsiniz. Piştikten sonra difrize atmayıp direkt yemenizi öneririm zira yapraklar ister istemez tuzlu olduğu için et soğuduktan sonra çözüldüğünde, birinci pişirdiğinizdeki o yumuşaklık olmaz eti taze taze sıcak ve yumuşakken yiyin derim 🤭.
  13. Bu ortada ufak bir teklif: sarmaları difrizden çıkardıktan sonra pirinçlerin kırılmasını ve dolap kokmasını istemiyorsanız difrizden çıkarır çıkarmaz yarım ya da 1 çay bardağı su ile direkt ocağa koyup ısıtarak çözülmesini sağlayın. Taptaze yeni sarıp pişirmişsiniz üzere olacaktır aksi taktirde çözülmesini beklerseniz pirinçler yaprağın içinde kırıklanır ve zeytin yağı güzelce ısınıp çözülmediği için tadı beğenilen olmaz. Rastgele bir sorunuz olursa yorumlarda sorabilirsiniz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsuuunn 🌸🥰🫶🏼.

Güveçte Kaburgalı Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Pratik Pişmeyen Cheesecake
Falafel Tarifi (Tahinli Yoğurt Sosu Yatağında)
Tavuklu Mantarlı Soslu Makarna
Pankek Pizza
Şerbeti Kaynatılmadan Hazırlanan İrmikli Portakallı Lokumcuk Tatlısı
Pizza Poğaça
Hdabla | © 2025 |