Glorik (Bitlis’in Yöresel Yemeği)
Glorik (Bitlis’in Yöresel Yemeği) Tanımı İçin Malzemeler
Köfte harcı için;
- 300 gram yağsız kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 buçuk su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 buçuk su bardağı sıcak su
- Yarım su bardağı irmik
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı un (köfteleri yuvarladıktan sonra dizdiğimiz tepsiye ve birbirine yapışmaması için)
Yemeğin suyu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet orta uzunluk soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet orta uzunluk domates (robottan geçirilecek)
- 7 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
Glorik (Bitlis’in Yöresel Yemeği) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kıymayı tuzlayıp bekletelim.
- İnce köftelik bulguru uygun bir kaba alıp birebir ölçüde kaynar su ile ıslatıp suyunu çekmesi için ağzını kapatarak bekletelim.
- Demlenen bulgura kıymayı alıp üzerine irmik, yumurta, reyhan ve pul biberi ekleyip elimizi ıslatarak yoğuralım. (ancak hamuru çok ıslatmayalım zira köftelerimiz biraz sert olmalı ki pişerken dağılmasın. ).
- Yeterince yoğurup kıvam aldığını düşündüğünüz hamurumuzu misket köfte büyüklüğünde yuvarlamaya başlayabiliriz.
- Yuvarladığımız köfteleri un serptiğimiz tepsiye dizelim. Köfteler bittikten sonra yemeğin suyunu hazırlama basamağına geçebiliriz.
- Yemeklik doğradığımız soğanı kokusu çıkıncaya kadar sıvı yağda kavuralım. (kavurma sürecini kısık ateşte yapalım) salçayı ve tereyağını ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Robottan geçirilmiş domatesi de ekleyip karıştıralım.
- Kavurma basamağı bittikten sonra reyhan, pul biber, tuz ve karabiberi ekliyoruz ve katıştırıyoruz. (bu etapta reyhan eklemek tercihe bağlı).
- Kavurma süreci bittikten sonra sıcak suyu ve tuzunu da ekleyip karıştıralım.
- Yemeğin suyu kaynadıktan sonra köfteleri suyuna ekleyip yarım saat kaynayarak kısık ateşte pişmeye bırakalım. ( yüksek ateşte kaynarsa köfteler dağılabilir. ) afiyet olsun.
Glorik (Bitlis’in Yöresel Yemeği) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















