Gerçek Ramazan Pidesi (Fırıncı Pidesi)

Gerçek Ramazan Pidesi (Fırıncı Pidesi) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 paket instand maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 750 ml soğuk su
- 1 kg un (yaklaşık 9 su bardağı)
Şifa bulamacı için:
- 2 yemek kaşığı tam buğday unu
- 4 kaşık ılık su
- 3 yemek kaşığı kaynar su
- 1 yumurta sarısı
Gerçek Ramazan Pidesi (Fırıncı Pidesi) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir kavanoza 1 yemek kaşığı un maya şeker ve yarım çay bardağı ılık su koyup karıştırın 20 dakika kadar kabarmasını bekleyin.
- Şifa bulamacı için; unu kaseye alın üzerine ılık su döküp karıştırın. Sonra kaynar suyu dökün hafif akışkan bir hal alacak.
- Hamur ılıdıktan sonra yumurta sarısını ekleyip karıştırın.
- Yoğurma kabına unu eleyerek koyun.
- Bu süreç unun hava almasını ve pidenin daha pofidik olmasını sağlar.
- Suyu yavaş yavaş ek ederek ele yapışan bir hamur yoğurun.
- Üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin. Bu sürece otoliz deniyor yani glütenin açığa çıkması.
- Hamuru kenarlarından çekiştirerek alt üst edin.
- Kabaran mayayı hamurun üzerine döküp hamura uygunca yedirin.
- Hamur düzgünce kıvam alıp, maya hamura karıştıktan sonra tuzunu üzerine döküp tekrar yoğurun.
- Tezgaha un serpin hamuru döküp toparlayın.
- Hamuru eşit modüllere kesin.
- Hamurun kesilen ıslak tarafı içe gelecek formda tezgaha serip, çekiştirerek genişletin.
- Sonra dört kenarını ortada zarf üzere katlayın tekrar kenarları ortada buluşturup sıkı bezeler yapın.
- Bu kıymetli bir ayrıntı. Unlanmış sofra bezine aralıklı olarak koyun üzerini bez örtüp, oda ısısına nazaran 1 saat bekletin.
- Fırını 230 derecede pizza ayarında ısıtın.
- Tepsiyi fırının en alt rafına altı üste gelecek formda yani zıt yerleştirin.
- Pidemiz tepsinin dış tabanında pişecek.
- Mayalanan bezeyi havasını çok söndürmeden pişirme kağıdına koyun.
- Üzerine şifa bulamacını sürüp tırnaklarınızla kenarlarından evvel daire hali verin.
- Sonra ortalarına parmaklarınızla bastırarak baklava dilimi formunu verin bu süreci yaparken hamur genişliyor aslında.
- Parmaklarınız hamura güzelce girmeli kabaracağı için dilimler kaybolmasın.
- Üzerine susam ve çörek otu serpiştirin. Karşıt olarak ısınmış fırın tepsisine yerleştirin. Yaklaşık 15 _20 dakika pişirin. Fırıncı pidemiz hazır. Afiyet şifa olsun. İyi ramazanlar.
Not: Ben bir büyük iki küçük pide yaptım. Büyük pidem biraz kalın ve kabarık oldu. Öbürleri tam fırıncı pidesi kalınlığında oldu. Dileseniz hamuru 4 orta uzunluk pide olarakta ayarlayabilirsiniz.
Gerçek Ramazan Pidesi (Fırıncı Pidesi) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı













