Fırında Somon
Fırında Somon Tanımı İçin Malzemeler
- 1 paket somon ( ekseriyetle tarım kooperatif marketlerde 3-4 adet oluyor. şayet samon fileto olarak bulabilirseniz 2 adet oluyor
- 1 adet tatlı patates (Eğer tatlı patates yoksa olağan patateste kullanabilirsiniz)
- 1 adet orta uzunluk soğan
Sosu için ;
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (tercihinize nazaran acı yahut tatlı olabilir. fakat balığın tadını almak isterseniz şayet balıkta acı hiçbir şey kullanmayın derim)
- 1 yemek kaşığı kekik
- 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı limonun suyu
- 1/2 (yarım) çay kaşığı sarımsak tozu
- 4-5 adet defne yaprağı
- 1/2 (yarım) çay bardağı zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Fırında Somon Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk olarak tatlı patateslerimizi kızartmalık olarak doğruyoruz.
- Aynı biçimde soğanlarımızı da çok ince olmayacak biçimde doğruyoruz.
- Sosu için yazmış olduğumuz gereçleri zeytinyağı ile güzelce karıştırıyoruz.
- Patatesleri ve soğanları hazırladığımız sosun bir kısmı ile karıştırıp borcamın tabanına güzelce terleştiriyoruz.
- Somon dilimlerinide hazırladığımız sosa bulayıp borcama koyuyoruz.
- Kalan sosuda balıkların üzerine döküp ıslattığımız yağlı kağıdı üzerine örtüp fırına veriyoruz.
- Somon balıkları piştikten sonra bir 10 dakika kadarda yağlı kağıdı üzerinden alıp kızarmasını sağlıyoruz.
- Borcam tabanına mutlaka yağlı kağıt koymıyalım. Zira yemeğin sulu olmasına sebep oluyor. Ben çok sulu sevmediğim için bunu yapmıyorum.
- Özellikle piştikten sonra alt tabandaki sosa ekmek bandırmayı unutmayın. Deneyecek arkadaşlara afiyet olsun.
Fırında Somon Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











