Ev Yapımı Yoğurt

Ev Üretimi Yoğurt Tanımı İçin Malzemeler
- 2 litre çiğ süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (mayalık)
Ev İmali Yoğurt Tanımı Nasıl Yapılır?
- Çiğ sütü tencereye alın, orta ateşte kaynamaya bırakın. Orta ara karıştırarak taşmasını önleyin.
- Kaynadıktan sonra ocağı kısık ateşe alın ve 45 dakika kaynatın. (bu, sütün suyunu azaltarak daha koyu kıvamlı yoğurt yapmanı sağlar. ).
- Sütü ocaktan alın ve ılık hale gelene kadar bekletin.
- Serçe parmağını süte batırın: şayet 7 saniye yanmadan durabiliyorsan, süt mayalama için hazırdır.
- Termometren varsa, 42-45°c ülkü sıcaklıktır.
- Küçük bir kasede 2 yemek kaşığı yoğurdu alın.
- Üzerine 1-2 yemek kaşığı ılıyan sütten ekleyip güzelce karıştırın. (böylece maya homojen olur. ).
- Hazırladığın mayayı süte ekleyip tahta kaşıkla yavaşça karıştırın.
- Tencerenin kapağını büsbütün kapatmayın, üzerine pak bir tülbent serin.
- Tencereyi havlu ve battaniyeye sararak sıcak kalmasını sağlayın.
- Mayalanma müddeti: kışın 6-7 saat (daha uzun müddet bekletme, ekşilik artar) yazın 5-6 saat.
- Oda sıcaklığında, cereyansız bir yerde bekletin. (çok soğuksa kaloriferin biraz uzağına koyabilirsin.).
- 5 saat sonunda yoğurdu denetim edin ve hiç hareket ettirmeden buzdolabına kaldırın.
- Tülbenti ve battaniyeyi çıkar, yalnızca kapağını kapatın.
- 8 saat bekletin, daha uzun müddet bekletirseniz ekşilik artabilir.
- Sonuç:Ne çok ekşi ne de çok tatlı, tam kıvamında yoğurt!.
- Taş üzere sert ve koyu kıvamlı olacak!.
- Fazla sulu olmayacak fakat hafif yumuşak kısmı karıştırarak daha kıvamlı hale getirebilirsin.
- Bu formda hem katı hem de az ekşi harika bir yoğurt elde edeceksin.Afiyet olsun!.
Ev Üretimi Yoğurt Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

