Ev Ekmeği
Ev Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler
- 1 kilo un
- 650-700 ml soğuk su
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
Ev Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yoğurma kabına soğuk su ve unu ekleyip kuru un kalmayana kadar karıştırın ve 1 saat üzeri örtülü bekletin.
- Ben buzdolabında dinlendirdim çok sıcak havalarda hamurun kıvamı bozulabilir pişincede içi ufalanıyor.
- Ardından hamuru makinede 10 dk güzelce yoğurun bu sırada yoğururken mayayı, yarım bardak ılık su ve 1 çay kaşığı şeker ile karıştırıp 10 dk bekletin.
- Hamuru eliniz ile yoğuracaksanız masada vur katla formunda 7-8 dk güzelce yoğurmalısınız.
- Maya kabarıp aktifleşince hamura ekleyip 2 dk daha yoğurun ve akabinde tuzu ekleyip 2-3 dk daha yoğurun.
- Hamuru hafif yağlanmış geniş derin bir kaba aktarıp her 4 bir yanından alttan üst gerçek çekerek katlayın (bu katlamayı başkaları ile saymıyoruz) ve üzerine bir poşet geçirip dinlendirin.
- Şimdi her 30 dk da bir hamuru tekrar her 4 köşeden üstten üstüne yanlışsız katlayın elinize yapışmaması için tepsideki yağ ile elinizi yağlayın.
- Bu süreci her 30 dk da en az 3-4 sefer yapın.
- Son katlamadan sonra hamuru tekrar 30 dk beklettikten sonra yani ben 3. Katlamadan sonra (yukardaki yazan katlama sayılmıyor) 30 dk dinlendirip tezgaha aldım hamuru.
- Şimdi ekmeğinizi şekillendirmek için isterseniz ikiye bölün yahut daha küçük porsiyonlara ayırabilirsiniz.
- Hamur ile fazla oynayıp havasını almadan beze haline getirip halini verdikten sonra bir tülbent yahut mutfak bezi serili çokça unlanmış yuvarlak yahut oval geniş bir kaba hamurun düz pürüzsüz tarafı yani beze yaptıktan sonra üst kısmı kabın içine gelecek formda koyun ve alt kısmı üst bakacak.
- Alt kısmını eliniz ile bir kaç kere hamura dikiş atın yani hamuru sağdan soldan bir kaç yerinden mıncıklayarak birleştirin.
- Eğer kalıbınız vesayre yoksa unlanmış fırın kağıdı serili tepsiyede koyabilirsiniz bu biçimde hamur biraz daha yayılacak ve pişerken de fazla yükseğe kabarmiyacak.
- Elinizde ne varsa ekmek kutusuda olur her hangi plastik bir kabta olur lakin alçak ve geniş olacak.
- Bezelerin üzerine bir poşet ve bez örtüp çok sıcak olmayan bir yerde 1-1,5 saat ben buzdolabında 3-4 saat mayalandırdım. Müddet tam dolmadan 15 dk evvel fırının tabanına ısıya güçlü bir kap yerleştirin ve 220 derece alt üst resistans ayarlayın.
- Kettleda biraz su kaynatmaya başlayın.
- Fırın ısınınca ekmeği şayet kaba koyduysanız hafif unlanmış fırın kağıdına zıt çevirin, üzerini biraz unlayıp fazla unu eliniz ile dikkatlice alın ve bir jilet ile yahut keskin bıçak ile desen verip hafi yandan büyük bir kesik atıp, tepsiye aktarın.
- Hemen fırının orta rafına sürün kabın içine kaynamış sudan döküp elinizde fısfıs varsa fırının içine kenar kısımlarına bir iki fısfıs su püskürtüp, çabucak kapatın.
- 220 derecede 20 dk pişirdikten sonra fırından sıcak su kabını alın ve 200 derecede 20 dk daha kızarana dek pişirip tel ızgarada ekmeği soğumaya bırakın.
Ev Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı














