Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmek
Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmek Tanımı İçin Malzemeler
- 700 gram beyaz un
- 300 gram tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı bal
- 300 gr ekşi maya
- Arzuya nazaran ekmek baharatı
Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabına beyaz unu, tam buğday unu, tuzu karıştırın uygunca iki un birbirine karışsın.
- Önceden hazırladığım ekşi mayayı 700 gram suyla birleştirin bir tel cırpıcısla 1 yemek kaşığı balı da ek edelim ve karıştıralım.
- Hazırladığımız un karışımını mayaya ek edip güzelce ele yapışmayacak halde yoğuralım.
- Hamurumuzu 45 dakika mayalanmaya bırakalım.
- Hamuru sağlı sollu ortaya katayalım ve tekrar iki katı halini alana kadar mayalanmaya bırakalım.
- Tekrar birebir süreçten geçirip bir mayalama sepetiniz varsa yoksa bir kaba altına bez serip unlayın.
- Hamurumuzu 25-30 dakika buzdolabına bırakalım soğuk fermente olması için.
- Bu ortada fırını döküm tencereyle birlikte 250 derece ısıtalım.
- Döküm tencere ısınması kaidedir yoksa ekmeğimizden istediğimiz volümü alamayız.
- Hamuru bir dutcha devirelim dutch yoksa yağlı kağıtta koyabilirsiniz ekmeğinize bir keskin bıçak yada ekmek jilet yardımıyla desen çizin.
- Döküm tencere alın ekmeğimiz toplam 45 dakika pişicek.
- İlk 10 dakika 250 derece de pişirin daha sonra 25 dakika 220 derece de ve kalan 15dakika da kapağını açıp kızaracak.
Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











