Ekmek

Ekmek Tanımı İçin Malzemeler

  • 1 kilo un (ekmeklik %11-%12 protein)
  • 700 ml su (soğuk)
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım b. ılık su
  • 2 tatlı k. tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker

Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına soğuk su ve unu ekleyip kuru un kalmayana kadar karıştırın ve 1 saat üzeri örtülü bekletin.
  2. Ardından hamuru makinede 10 dk güzelce yoğurun bu sırada yoğururken mayayı, yarım bardak ılık su ve 1 çay kaşığı şeker ile karıştırıp 10 dk bekletin. Hamuru eliniz ile yoğuracaksanız masada vur katla halinde 7-8 dk güzelce yoğurmalısınız.
  3. Maya kabarıp aktifleşince hamura 1 yemek kaşığı şekerle birlikte ekleyip 2 dk daha yoğurun ve akabinde tuzu ekleyip 2-3 dk daha yoğurun.
  4. Hamuru hafif yağlanmış geniş enli bir tepsi yahut kaba aktarıp 40 dk dinlendirin. 40 dk sonunda 4 bir yanından alttan üst hakikat çekerek katlayın bu katlamayı her 40 dk da 3-4 sefer tekrarlayın ve üzerine bir poşet geçirip dinlendirin.
  5. Hamur 2-3 katına kabarınca üzeri baloncuk dolu oluyor ve kabı salladığınızda puding üzere esnek olmuş ise ve elinize yapışmıyorsa hamur yeteri kadar kabarmış oluyor.
  6. Hamur ile fazla oynayıp havasını almadan beze haline getirip halini verdikten sonra bir tülbent yahut mutfak bezi serili çokça unlanmış yuvarlak yahut oval geniş bir kaba hamurun düz pürüzsüz tarafı yani beze yaptıktan sonra üst kısmı kabın içine gelecek halde koyun ve alt kısmı üst bakacak.
  7. Alt kısmını eliniz ile bir kaç sefer hamura dikiş atın yani hamuru sağdan soldan bir kaç yerinden mıncıklayarak birleştirin.
  8. Eğer kalıbınız yoksa unlanmış fırın kağıdı serili tepsiyede koyabilirsiniz bu formda hamur biraz daha yayılacak ve pişerken de fazla yükseğe kabarmayacak. Elinizde ne varsa ekmek kutusuda olur her hangi plastik bir kapta olur fakat alçak ve geniş olacak aksi halde hamur çok kabarıp taşabilir ve formu bozulabilir.
  9. Hamurun üzerine bir poşet ve bez örtüp çok sıcak olmayan bir yerde 1-1,5 saat iki katı olana dek mayalandırın yahut buzdolabına koyup 16-18 saat +4 ile +6 derecelerde bekletip sonraki gün pişirebilirsiniz ben buzdolabında 2,5-3 saat kadar dinlendirdim ve fırını ayarlayıp 30 dk da buzluğa koydum form verirken yayılmaması için. Mayalanma mühleti tam dolmadan 20 dk evvel fırının tabanına ısıya güçlü bir kap yerleştirin ve 250 derece alt üst ayarlayın.
  10. Kettleda biraz su kaynatmaya başlayın.
  11. Fırın ısınınca ekmeği şayet kaba koyduysanız hafif unlanmış fırın kağıdına aksi çevirin, üzerini biraz unlayıp fazla unu eliniz ile dikkatlice alın ve bir jilet ile yahut keskin bıçak ile desen verip hafi yandan büyük bir kesik atıp, tepsiye aktarın.
  12. Hemen fırının orta rafına sürün kabın içine kaynamış sudan döküp elinizde fısfıs varsa fırının içine kenar kısımlarına bir iki fısfıs su püskürtüp, çabucak kapatıp 240 derecede 20 dk pişirin.
  13. 20 dk sonra fırından sıcak su kabını alın ve 220 derecede 15 dk daha üstü kızarana dek pişirin akabinde ekmeği en alt rafa alıp en üst rafa boş bir tepsi yerleştirip 200 derecede 25 dk daha pişirin.
  14. Ekmeğin piştiğini anlamak için tabanına vurun şayet tok ve boş bir ses geliyorsa hoş kısarmışsa pişmiştir emin değilseniz tepsiyi taban koyup 5-10 dk daha pişirebilirsiniz. Pişen ekmeği en az 5 saat tel üzerinde dinlendirin.

Afiyet olsun.

Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Hindistan Cevizli Şerbetli Kurabiye
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Ayva Tatlısı (Fırın Torbasında)
Lavaş Böreği
14 Şubata Özel 2 Renkli Kek
Fırında Patates Köfte
Patates Tostu
Sirkencübin Şerbeti
Hdabla | © 2024 |

WhatsApp Toplu Mesaj Gönderme Botu + Google Maps Botu + WhatsApp Otomatik Cevap Botu grandpashabet betturkey betturkey matadorbet onwin norabahis ligobet hostes betnano bahis siteleri aresbet betgar betgar holiganbet