Dereotlu Poğaça (Kıyır Kıyır)

Dereotlu Poğaça (Kıyır Kıyır) Tanımı İçin Malzemeler
- 125 gram margarin (erit-ılıt)
- 2 adet yumurta (1’nin sarısı üzerine sürülecek)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1 paket kabartma tozu
- 4-5 damla limon
- 2 yemek kaşığı peynir
- 1 avuç dereotu (doğranmış)
- 3 su bardağı un (lütfen denetimli ekleyin ele yapışmayan bir hamur olması yeterli)
Dereotlu Poğaça (Kıyır Kıyır) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Uygun küçük bir tavada margarini eritelim ve altını kapatıp ılımaya bırakalım (çok erimesine gerek yok).
- Elimizi yakmayacak kıvama geldiğinde uygun bir kaba erittiğimiz yağı alalım zeytinyağı,yoğurt,tuz ve yumurtayı alıp karıştıralım, homojen bir kıvam aldıktan sonra 1 su bardağı unu ekleyelim.
- Üzerine kabartma tozu ve karbonatı ekledikten sonra 4-5 damla limonumuzu ekleyelim ve geri kalan unu denetimli ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Ardından peynirimizi ve doğradığımız dereotunu ek edip gereçler karışana kadar uygunca yoğuralım.
- Hamurumuzu 5-10 dakika dinlenmeye bırakalım hamurdan ceviz büyüklüğünde modüller koparıp yuvarlayalım ve elimizle yavaşça bastıralım.
- Yağlı kağıt serdiğimiz yahut hafif yağladığımız tepsiye dizelim ve üzerine yumurta sarısını sürelim.
- 180 derece evvelden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana pişirelim.
Not; kullandığım çay bardağı ölçüsü 100 ml.
Su bardağı ölçüsü 200 ml.
Poğaçaları ne kadar çok kızartırsanız o kadar çok kıyır kıyır ve daha hoş olacaktır.
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 🙂.
Dereotlu Poğaça (Kıyır Kıyır) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












